Ангел Ламбрев от село Мосомище бе признат за виновен за пътен инцидент, станал на 12 август 2015 г.

59-годишен шофьор от гоцеделчевското село Мосомище бе осъден на 1 година условно, след като прегази възрастна жена. Ангел Ламбрев бе признат за виновен за пътен инцидент, станал на 12 август 2015 г. около 19:30 часа на ул. „Охрид” в селото. При извършване на маневра на заден ход той блъснал с лекия си автомобил „Ситроен Пикасо” 79-годишната Адриана Мангалова.

Първоначално шофьорът помислил, че е ударил камъни, които имало на пътя. Веднага след като разбрал, че е блъснал човек, се притекъл на помощ на пострадалата, ползвайки уменията си на планински спасител. Жената обаче издъхнала след 15 минути.

След произшествието била взета проба за алкохол в кръвта на шофьора, която била отрицателна. Ангел Ламбрев е обвинен за това, че е причинил смъртта на жената по непредпазливост, след като нарушил правилата за движение по пътищата.

В съдебна зала той обясни, че не е видял на огледалото жената, която била легнала отзад. Тезата на защитата е, че се касае за случаен инцидент, което обаче не се споделя от окръжния съдия Диана Узунова, която вчера прочете осъдителна присъда. В кратките си мотиви съдията прие, че шофьорът е бил длъжен да спазва правилата за движение по пътищата и да се увери, че няма никой зад автомобила. В същото време съдията отчете, че са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, тъй като той е предприел всичко, зависещо от него, за да помогне на пострадалата.

По време на разследването, включително и в съда, Ламбрев е съдействал за разкриване на обективната истина, като е изразил искреното си съжаление за фаталния изход. Освен това той е с чисто съдебно минало, с над 40-годишен шофьорски стаж, без сериозни нарушения и се ползвал с добра характеристика сред хората в село Мосомище.

С тези мотиви съдия Узунова му наложи минимално наказание от 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок и отнемане на шофьорската книжка за 2 години след влизане в сила на присъдата, и отмени мярката „подписка“, която му е определена. Отделно от това, той бе осъден да плати съдебни разноски за около 9000 лв.

На излизане от залата дъщерите на убитата – Ганка Филипова и Надка Михайлова заявиха, че приживе майка им била много жизнена и работила като калайджийка. Четири години след смъртта на майка им се чувствали беззащитни. „Никой не пита имаме ли пари, за да идваме в съда. Не знаем дали ще получим обезщетение и тепърва щели да питат адвоката”.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – София.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене