Прокопиев залива с бетон Родопите?

Масивен бетонен строеж расте в околностите на връх Перелик – сигнализираха читатели, които изпратиха снимков материал. Строеж­ът се намира до пътя в посо­ка Хижа Перелик, в сърцето на най-зелената част на Ро­допите, попадаща в Натура 2000.

Инвеститорът “Перелик Инфраструктурна Компа­ния” АД строи върху зе­меделска земя – пасище, чийто статут дори не е про­менен, показа проверка на Биволъ в Кадастъра. Вноси­тел на проекта за застроява­не е крупен бизнесмен и об­щински съветник в Смолян. Мястото е и част от защите­ната територия Натура 2000. Въпреки това строежът е одобрен от Общински съвет – Смолян и съгласуван от РИОСВ.

През 2007 г. Общинският съвет в Смолян прие Общ устройствен план (ОУП), включващ ски курорта “Су­пер Перелик”, който обаче не се реализира. През 2009 г. решението за ОУП беше отменено след като Евро­пейската комисия заплаши България с дело заради на­рушаване на екозаконода­телството.

Подобно на Община Царе­во, където това лято се слу­чи скандалът със Силистар, разкрит от Биволъ, Община Смолян към момента няма влязъл в сила ОУП и одо­бряването на ПУП “на парче” не би трябвало да се случ­ва, още повече без нужната екооценка за терен в “Нату­ра 2000”. Но строежът към днешна дата е факт.

КОЙ СТРОИ?

“Перелик Инфраструктур­на Компа­ния” е с ка­пи­тал от 110 млн. лв. “СТЦ Пе­релик” АД притежава 64% от акци­ите, а Община Смолян държи останалите 36%. Акционери в “Спортно -Туристически Цен­тър Перелик” са “Арексим” ЕООД на предприема­ча Кирил Асе­нов и “БК Про­джектс”, която е собственост на “Апостолови Партнърс” ООД на Красимир и Росен Апостолови.

Производителят на пласт­масови компоненти за ав­тоиндустрията “Арексим” е един от големите работода­тели в района на Смо­лян. Кирил Асенов си партнира в този бизнес с немския производител Kostal чрез местното дру­жество “Костал България”. Той е носител на награда за предприемачество на фон­дацията “Буров” за 2017 г.

Асенов чрез “СТЦ Пере­лик” стои и зад нереализи­рания проект за ски зона “Супер Перелик”, за която беше издаден сертификат на първокласен инвеститор.

Освен с бизнес и инвести­ции, Асенов се занимава и с политика на местно ниво. Към момента, в който строежът на Перелик е одобрен от Общински съвет – Смолян, той се явява общински съветник от парти­ята КРОС. Доклад­ната за решение за изработване на ПУП-ПЗ е внесена от кмета Николай Мелемов (ГЕРБ) и е приета без никакви разиск­вания, с 23 гла­са “ЗА” и един въздържал се. Все пак Кирил Асенов си прави отвод и не участ­ва в гласуването, става ясно от сте­нограмата на за­седанието на Об­щински съвет – Смолян от29 юни 2017 г.

След изменения в Закона за местното самоуправле­ние и местната администра­ция, влезли в сила от 19 яну­ари 2018 г., Асенов подава оставка заради конфликт на интереси. Причината е, че той се явява едновременно и общински съветник и съ­собственик с общината в ня­колко дружества.

БЕТОННО „РАНЧО”?

От снимките на строежа се вижда, че той е масивен и се изливат здрави бетонни колони. Статутът му обаче е по-скоро на ферма или ран­чо – селскостопанска по­стройка върху земеделска земя. Всичко това е облече­но в законова форма и има нужните разрешения.

Община Смолян е разре­шила изработване на ПУП-ПЗ (подробен устройствен план – план за застрояване) с цитираното вече решение от 29.06.2017 г. Решението се позовава на Наредба 19 на МЗХ и МРРБ от 2012 г., позволяваща строежи на селскостопански постройки и помещения за обитаване без да се променя статута на земята. Инвести­ционното предложение всъщност е за изгражда­не на селско­стопанска сграда с по­мещения за едрогабарит­на техника. Обособената площ за за­строяване е 1700 кв.м., а на нея може да бъдат за­строени 340 кв. м. на два етажа.

Странно е, че кметът под­писва заповедта за одобря­ване на ПУП на 11.08.2017 г., няколко месеца преди да е излязло съгласувателното решение от РИОСВ, без кое­то този ПУП не би трябвало да влезе в сила.

РИОСВ-Смолян съгласува ПУП-ПЗ и пуска наливането на бетон без ОВОС с решение от 08.11.2017 г.. Екоинспек­цията счита, че строежът няма да окаже отрицателно въздействие на защитената територия в “Натура 2000”. На 11.12.2017, Общината издава разрешение за стро­ежа, който започва през ме­сец май т.г.

В района обаче няма ни­каква селскостопанска дей­ност и не става ясно за каква именно едра­габа­ритна селскостопанска техника – (комбайни или редосеялки?) са нужни тези градежи, които както личи от снимковия матери­ал, имат масивни бетонни основи.

За сметка на това, със или без едрогабаритна техника, остава вратичката да се из­градят и помещения за оби­таване, без да се променя статута на земята.

СУПЕР ПЕРЕЛИК – СКАНДАЛ­НИ ЗАМЕНКИ ПЛЮС ЗЕЛЕНА СТРУНА

“Спортно -Туристически Център Перелик” беше фир­мата, която преди няколко години искаше да по­строи ски курорта “Супер Перелик” с голф игрища, 217 км писти, 16 езера за изкуствен сняг и мно­гобройни хотели с общ обем над 25 000 легла. При това проектът беше представян като “зелен” и щадящ природата.

Всичко това е трябва­ло да се разположи на над 130 000 дка в защи­тената от Натура 2000 местност. Става дума за ливади и гори в най-кра­сивите места на Родопи­те по билата и платата на Мурсалица, ливадите по вр. Карлък и др. Над 6000 дека­ра от тях Асенов е придобил чрез заменки, като повечето от заменените територии са били държавна собственост, твърдят от Коалицията “За да остане природа в Бълга­рия”.

Разследване на в. Сега проследява как са извър­шени заменките, които са безпрецедентно мащабни за България и припомня, че Кирил Асенов е кум на би­вшата зам.-министърка на екологията Любка Качако­ва, съдружник е със сина на оръжейния търговец Петър Манджуков, а финансиране­то на проекта “Супер Пере­лик” е тясно свързано с фир­ми на бизнесмена и издател Иво Прокопиев.

Самият Асенов тогава от­рича пред изданието всякак­ва връзка с Прокопиев. Но проверка на Биволъ показа, че компаниите “Бета Сър­висиз” с краен собственик Иво Прокопиев и “Арексим” на Кирил Асенов са съак­ционе­ри във фирмата “Еко Агро Про­джектс” АД до края на 2017 г.

Забеле­жително е, че Ки­рил Асе­нов зая­вява за в. Днев­ник през 2007 г. следно­то: “За­едно с община Смолян, която е мино­ритарен съдруж­ник в проект Супер Перелик, иска­ме да създадем ред: никак­во строителство над 1700 метра… Искаме да направим планината по-достъпна, а не ви­сокопланинско разши­рение на град Смолян.”

Сегашният строеж на “Перелик Инфра­структурна Компания” АД обаче е в непо­средствена близост до Хижа Перелик, която е на 1870 м. надморска височина.

Същият материал носи всички белези на “адверториал” още от заглавието: “Супер Перелик – щадящото бъдеще за Родопи­те”, а в текста освен елейни слова за про­екта има и похвални думи за кметицата на Смолян Дора Янкова, която беше ревностен привърженик на из­граждането на мега ски центъра.

Биволъ направи няколко опита да се свърже с Кирил Асе­нов и Община Смолян за коментар, но до редак­ционното приключване на статията не бяха получени отговори на изпратените за­питвания.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене