Признично! Капамата на доктор Радойкова – нетрадиционно но много вусно!

Рецептата за празнична Капама за един от най – уважаваните лекари в югозапада доктор Мария Радойкова: 

Капама с тайни съставки вместо чекане

От години за Коледа правя капама, пише в интернет доктор Радойкова. И понеже я готвя единствено на този ден, за нас това е най-празничното ястие. Правя си я по мой начин, експериментирам през годините с различни съставки.
Да си призная, чекане никога не съм слагала, не съм виждала даже, но винаги става много вкусна. Тайните ми съставки са бахар и чесън – по 2-3 зърна и скилидки, защото ароматът им е много силен, но резултатът е страхотен. Иначе другите продукти са известни – малко вратни пържоли, телешко и пилешко, кисела зелка, 100 грама сланина, 2-3 парчета прясна наденица, може и луканкова. Подправките освен бахара и чесъна са червен пипер, кимион, 2-3 листчета дафинов лист, олио и няколко зърна черен пипер. Чаша ориз, чаша червено вино и чаша зелева чорба и… това е. Сол не слагам заради зелката, която обикновено е доста солена.
Налагането в глинен съд е елементарно – сланинката на дъното, после се редят месо, зеле, малко ориз и така до края. Това чудо на бавен огън за 2-3 часа става мозък, споделя рецептата си анестезиологът доктор Радойкова в интернет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене