С водосвет, голям курбан и много веселие почетоха големият християнски празник Петровден жителите и гостите на хаджидимовското село Гайтаниново

Голям празник за Петровден спретнаха и тази година жителите на хаджидимовското село Гайтаниново.

Той започна още в 09:00часа сутринта, в храм „Св. Николай Чудотворец „ на който тази година се навършват 180 години от изграждането му.

Така големият християнски празник Петровден в село Гайтаниново, започна със сутрешна Света литургия, след което бе отслужен водосвет и се проведе ежегодния търг в двора на храма където миряните наддаваха и си купуваха вещи и хранителни продукти за здраве и късмет.

Вкусният курбан, приготвен от ръцете на най-добрите готвачи, бе раздаден след службата в църквата и от него за здраве и берекет в домовете им похапнаха всички местни и гости на събора.

Християнският празник Петровден е много важен празник за жителите на хаджидимовското село Гайтаниново.

На него всяка година се събират всички гайтанинчани и семействата им от близо и далеч, за да почетат празника на селото и да се видят със своите близки. На времето, Петровден в Гайтаниново се е чествал  в  местността „Свети Петър“ край селото и там са се събирали хората от селото по родове и са участвали масово  в празничната служба и курбана за здраве.

Сега запазената традиция се  провежда в самото село, в църквата „Свети Никола „, разказаха възрастни гайтанинчани, които в празничният ден бяха и в църквата и на хората които се виха през целият ден.

Празничното настроение поддържаше родената в Гайтаниново и много обичана от съселяните си певица Боряна Карпузова.

И като на празник, не липсваха и забавления на открито на площада на селото със звучното име „Мечите“.

Организаторите се бяха погрижили да има от всичко за малки и големи – футбол, волейбол, анимация и още много изненади като Лятно кино с чаша вино на открито и  празнична заря която сложи край на прекрасният празник в село Гайтаниново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене