И тази година членове на Интернет форум “Граничарите на България” и клуб „Граничар“се събраха на Римския мост на „Доспат дере“ и „Ваклинова чука“ и отдадоха почит на загиналите граничари Вергил Ваклинов и Дончо Ганев

Всяка година от 2011 –та около 01 юли, както и тази,на паметните плочи на Вергил Ваклинов до Римския мост на “Доспат дере и “Ваклинова чука“, където е лобното място на Вергил Ваклинов и кучето му Вихър се събраха десетки бивши и настоящи граничари на ежегодното мероприятие организирано по инициатива на членове на Интернет форум “Граничарите на България” и клуб “Граничар“ от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за да отдадат почит на загиналите граничари Вергил Ваклинов и Дончо Ганев.

Мероприятието бе осъществено със съдействието на  ГПУ Доспат, ГПУ Гоце Делчев, кметовете на селата Бръщен, Црънча и гр. Доспат.

Присъстваха много  членове на форум “Граничарите на България”, племенници на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев, бивши и настоящи граничари от Доспат, Гоце Делчев, Смолян и цялата страна, кметовете на Бръщен, Црънча и Доспат и група деца от селата Бръщен и Ваклиново, които изнесоха програма пред многото гости дошли специално да отдадат почит към загиналите граничари.

Припомняме, че Вергил Ваклинов е роден в пернишкото село Планиница. След като завършва средното си образование, известно време работи като миньор в мина „Куциян“.

През есента на 1950 г. е призован да отслужи редовната си военна служба в редовете на Гранични войски. По свое желание е изпратен в Школата за инструктори на служебни кучета в Берковица, която завършва с присвоено звание младши сержант, и е разпределен да служи на застава край гръцката граница в близост до село Бръщен.

На 1 юли 1953 г. младши сержант Вергил Ваклинов, редник Трайко Стаменов и служебното куче Вихър изпълняват бойна заповед по охрана и отбрана на държавната граница в местността „Ливадите“, край с. Бръщен.

Около 21:30 ч. чуват изстрели откъм района на Римския мост на „Доспат дере“. Вергил Ваклинов и кучето му Вихър, следвани от Трайко Стаменов, се отправят към района на престрелката.

Минути преди това въоръжена група от 4 американски и гръцки диверсанти, завръщащи се нелегално в Гърция, след като е изпълнила задачата си в България, се е натъкнала на наряд от съседната гранична застава в състав ефрейтор Александър Александров и редник Дончо Ганев. В завързалата се помежду им престрелка е убит Дончо Ганев, тежко ранени са Александър Александров и единият от нарушителите.

Вергил Ваклинов пресича пътя на нарушителите, преследва ги по посока на държавната граница, като успява да залови жив един от тях. В местността Чуката (сега Ваклинова чука), намираща се на 700 м. югоизточно от с. Бръщен, той е тежко ранен при престрелка с другите трима нарушители. Единия нарушител е убит от служебното куче Вихър, което също загива в схватката с него. Останалите двама от групата успяват да преминат на гръцка територия.

След приключване на сражението тежко раненият Вергил Ваклинов през нощта в продължение на часове е носен на ръце от другарите си до съседното село Марулево, където местните селяни окосяват голяма поляна, за да може рано сутринта на 2 юли да кацне изпратен от София санитарен самолет, който да го транспортира до болница.

Въпреки положените усилия от другарите му, от местното население и от властите, Ваклинов умира по време на полета.

С министерска заповед младши сержант Вергил Ваклинов е повишен посмъртно в звание младши лейтенант и получава отличието „Герой на Граничните войски“.

В негова чест през 1960 г. сатовчанското село Марулево е преименувано на село Ваклиново.

В центъра на селото е издигнат паметник на граничаря Вергил Ваклинов и кучето му Вихър.

Паметници и паметни плочи на Вергил Ваклинов има още и до Римския мост на “Доспат дере“, в родното му село Планиница (Пернишко), в Школата за инструктори на служебни кучета в Берковица, в двора на бившия граничен отряд в гр. Гоце Делчев, в двора на ГПУ в Доспат (бившата комендатура), както и в заставата, в която е служил и която по-късно е била наименувана застава “Вергил Ваклинов”.

На 3 юли 2010 г. паметната плоча на Вергил Ваклинов до Римския мост на „Доспат дере“, която липсваше по неизвестни причини, е възстановена по инициатива на членове на Интернет форум “Граничарите на България”. Плочата е открита от Героя на Гранични войски и участник в престрелката на Римския мост – Александър Александров. Мероприятието е осъществено със съдействието на РДГП Смолян, ГПУ Доспат, кметовете на Бръщен, Црънча и Доспат. Присъстват членове на форум “Граничарите на България”, племенници на Ваклинов, бивши и настоящи граничари от Доспат, Гоце Делчев, Смолян и цялата страна, Заместник директора на РДГП Смолян, Началника на ГПУ Доспат, кметовете на Бръщен, Црънча и Доспат, Директора на НУ “Вергил Ваклинов” – Доспат заедно с група деца от училището. На 2 юли 2011 г. на „Ваклинова чука“, където е лобното място на Вергил Ваклинов и кучето му Вихър е открита нова паметна плоча с образите им. Плочата е изработена по инициатива на членове на Интернет форум “Граничарите на България”. Присъстват членове на форум “Граничарите на България”, племенници на Ваклинов, бивши и настоящи граничари от Доспат, Гоце Делчев, Смолян и цялата страна, Директора на РДГП Смолян, Началника на ГПУ Доспат, кметовете на Бръщен, Црънча и Доспат, Директора на НУ “Вергил Ваклинов” – Доспат заедно група деца от училището.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене