Първите деца-стипендианти на Община Дупница получиха своите награди

Първите деца-стипендианти на Община Дупница получиха своите награди днес. Това се случи в заседателната зала на администрацията, а финансовите стимули и подаръци връчи кметът на Общината инж. Методи Чимев. Ежегодно Община Дупница вече ще осигурява стипендии за деца от общината, които са успели в различните сфери. „Има Наредба, която определя държавно стимулиране не изявени деца, но не всички даровити момчета и момичета можеха да бъдат финансирани. В същото време, в Дупница има много талантливи деца в различните сфери, но както казах не всички отговарят на критериите на тази Наредба. Поради тази причина г-н Чимев ни възложи подготовката и направата на общинска наредба, която да даде възможност да подпомагаме ние сами нашите си деца. И това се случи. Имахме подадени 27 предложения, като комисия в чийто състав попадат и 4-ма общински съветници разгледаха предложенията и одобриха децата в различните сфери“, обясни началникът на отдел „Образование“ в Общината Тодор Петков.

Годишната стипендия „Св.Иван Рилски“ бе връчена на световния вицешампион по кикбокс Доброслав Радев. Освен него, от представителите на спорта бяха наградени – Александра Георгиева (вицеевропейски шампион по таекуондо), Митко Джорджев и Кирил Механджийски (и двамата също с медали от европейските първенства по таекуондо), състезателката по ски-бягане и републиканска шампионка Никол Дишова и шампионката по художествена гимнастика с първо място и от международния турнир „Кралица на Аида“ Любена Стоилова.
Годишна стипендия получи Никол Ангелова, която спечели златна грамота на Националното състезание по български език за миналата година и бронзова такава за тази година в България. Другият стипендиант в раздел – наука и техника бе Йордан Стоилов заради първите си места на олимпиадите по английски език и география тази година.

Голямата стипендия в раздел „Изкуство и култура“ бе определена за Йоана Югова. Тя спечели 2-о място на световния шампионат по фоклклор и отново стана втора на международния фолклорен фестивал „Златен прах“. Освен нея, финансов стимул получи и Катрин Младенова за 3-ото си място на Международния фестивал „Абанико“ и златен медал от световния конкурс за рисуване във Виена през 2017 година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене