Удостояват арх. Юлий Фърков със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“

Арх. Юлий Фърков да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Кюстендил – това решават общинските съветници на предстоящото си заседание, което е насрочено за 27. юни. 
Арх. Юлий Фърков е роден през 1946 година. Завършва магистърска степен по архитектура във ВИАС – София. През годините работи по различни проекти, касаещи консервация, реставрация, адаптация и експониране на паметници на културата в цялата страна. През 2010 година негово дело е проект за консервация, реставрация и експониране на Късноантична и средновековна крепост Хисарлъка – Кюстендил. Зад гърба си има богата изследователска работа и селекция от публикации.
Носител е на множество награди и отличия – 2009 година – наградата „Архитект на годината 2008, за спасено архитектурно наследство”, за обект „Консервация, реставрация и експониране на антична вила Армира” край Ивайловград – реализиран проект; 2010 година – награда „Архитект на годината 2009, за спасено архитектурно наследство”, за обект „Епископска базилика град Сандански” – реализиран проект; 2013 година – награда-орден „Златен век” и грамота на Министерство на културата, за принос в опазване на културното наследство на Р. България; 2013 година – награда „Сграда на годината 2013” в категория „Опазване на културно-историческо наследство” за обект „Късно антична крепост Цари Мали град”; 2014 година – Сграда на годината 2014 в категория „Градска среда и ландшафтни паркове” за обект „Късноантична и средновековна крепост „Перистера” град Пещера.”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене