18 доброволеца казват „Не на омразата“ в Благоевград

18 мотивирани и ентусиазирани младежи от 6 държави (Португалия, Франция, Украйна, Грузия, Армения, Азърбайджан, Турция) пристигнаха в Благоевград. От 8 май до 4 юли те ще бъдат доброволци в „Сдружение Алтернативи Интернешънъл“ по програмата Европейска Доброволческа Служба на „Еразъм +“.  През тези 2 месеца, част от които вече преминаха, младежите научиха повече за термини като расизъм, дискриминация, предразсъдъци, стереотипи, както и какво представляват престъпленията от омраза. В допълнение те обогатиха своите знания за възможностите, които предлага програмата „Еразъм +“ на всички младежи по света. Най-вече те получиха информация как могат да се преборят с омразата и агресията чрез изкуство и неформални методи за обучение. Младите доброволци, които са между 18 и 30 години, организираха редица културни вечери в „Мястото – Младежкото пространство на Благоевград“, чиято основна идея бе да покаже колко разнообразен и цветен може да бъде света около нас на местното население и как агресията и расизмът нямат място в него.

Кулминацията на поредицата от събития, които бяха организирани, бе в периода от 10 до 14 юни се организира „Alternativi Action week“. В рамките на тази една седмица, доброволците организираха събития в местните училища – Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, VII СУ „Кузман Шапкарев“, СУ „Христо Ботев“ в Кочериново.  Всеки, посетил събитието, имаше възможност да се включи в различните работилници, които бяха подготвени от младежите, опитаха си късмета на колелото на късмета, което криеше различни въпроси по тематиката, предизвикателства и факти, включиха се в флашмоб, целящ да каже „Не на омразата“, както и оставиха своето позитивно послание на предварително приготвена стена на посланията, направиха си снимка с рамка, пълна с позитивни послания, рисуваха „графити“ с положителни послания. В допълнения, младите доброволци организираха и реализираха интерактивни презентации пред част от класовете. По време на презентациите, учениците заедно с чуждестранните младежи дискутираха термини като: расизъм, дискриминация, национализъм, сексизъм, хомофобия и един от най-сериозните проблеми напоследък – агресията в училище. Учениците от 4-те училища споделиха своето мнение по засегнатите теми, също така споделиха как според тях всички ние можем да се преборим заедно с езикът на омразата.

18-те младежи са участници в проект „Volunteering 4 Strategic Development“, който е финансиран от програмата „Еразъм +“ и администриран в България от „Център за развитие на човешките ресурси“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене