Осмокласничката Наталия Таранинова от Хаджидимово зае второ място в XIII Национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“

Днес, 16 юни 2019 год., в Руския кулутурно-информационен център в София се проведе официалната церемония по награждаване на участниците в ХІII Национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“, организиран от НД Русофили.

Ученичката Наталия Таранинова от 8-ми клас, от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово с ръководител  старши учител Заприна Глушкова, се включи в категорията „Разказ“.

Чрез него ученичката на  Заприна Грушкова  представи накратко животът на един учител, чиято искра на знанието, въпреки краят му, никога не угасва.

Нейният труд бе оценен  високо от журито и класиран на второ място в категорията си на национално ниво.

36 ученици ,участници в конкурса заеха от първо до трето място в различните категории чрез творческите си разработки и рисунки. Първенците в конкурса получиха за награда екскурзия до Москва – столицата на Руската Федерация, вторите места – таблети и грамоти, а трето място – тонколонки и грамоти.

В различните категории се състезаваха ученици от различни общини и области от цялата страна.

Така ,освен награди за участниците в Националния ученически конкурс„Не се гаси туй, що не гасне“, от организаторите  бяха подготвени и връчени грамоти за лауреати и награди на техните научни ръководители, общо деветнадесет учители, сред които е и ръководителката на Наталия – старши учител по български език и литература Заприна Глушкова.

Тя пожела на Наталия още по-големи успехи и догодина да бъде сред класираните на първо място, за да има късмета да се докосне до историята на руската столица наяве.

Ето какво заяви  старши учителят по български език и литература Заприна Глушкова : „Да не забравяме, че непостижими неща няма, стига да има желание, усърдие и постоянство, човек ги постига. А Наталия може и съм сигурна, че следващата година ще се пребори за първото място.“

Съорганизатори на конкурса „Не се гаси туй, що не гасне“, са МОН, Съюзът на българските журналисти, Синдикатът на българските учители, Националният дворец на децата и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса.

Целите на конкурса са повишаване на интереса сред младите хора към необятната руска култура, обогатяване на знанията им за развитието на българо-руските отношения през вековете, формиране на способности за изразяване на собствено мнение и отстояване на позиции по важни въпроси на обществения и духовен живот в страната и света.

На церемонията присъстваха  Ирина Гапаненко – сътрудник на Россътрудничество, генерал Георги Иванов – първият български космонафт, Калина Канева – писател, ученици, учители и гости.

Генерал Георги Иванов отправи приветствие към учениците и техните ръководители, участвали в конкурса.

Той връчи наградите на победителите в различните категории на официалната церемония в РКИЦ.

Бяха наградени участници в две възрастови групи – от V до VIII и от IХ до ХII клас, в разделите „Реферати”, „Есета“, „Журналистически материали“, „Мултимедийни проекти“, „Разкази и стихотворения“, „Рисунки“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене