Планината не пожалва безразсъдните

25-годишен българин загина в гръцката планина Олимп.

Мартин Киров е на излет с приятели, когато се подхлъзва и полита фатално от високи скали. Лекарите в южната ни съседка се опитват да го спасят, но той издъхва в болницата.

„Инцидентът е възникнал по време на преход в планината по едно от трасетата, наречено Куфто, оценено с висока трудност. Бил е с малка група от българи – планинари. Впоследствие решават да посетят въпросното място. Нещастният случай възникнал при невнимание и подхлъзване“, разясни консулът на България в Солун Румен Лозанов.

Веднага след случилото се българин от групата е подал сигнал към гръцката планинска служба, обясни още Лозанов. След мащабна спасителна операция Киров е откаран в изключително тежко състояние до Военната болница в Солун. Там е починал въпреки усилията на лекарите.

Черната статистика сочи, че през последните години зачестяват случаите на нелепа смърт на туристи в планината.

Последният фатален инцидент е от 6 януари тази година. Мъж на средна възраст от Карлово загина на път за връх Ботев. Той е бил опитен планинар, но се е подхлъзнал и паднал в пропаст. Инцидентът се случва в началото на Тарзановата пътека, на 40 минути път от хижа „Рай“. Хижарят се опитва да го предупреди, че е много опасно, но загиналият не се вслушва в съветите и тръгва. Планинари обясняват, че това е лятна пътека и през зимата преминаването й е изключително рисковано. Загиналият мъж е вървял заедно със свой приятел, който се е върнал в хижата.

През 2018 г., отново на фаталния 6 януари, млад мъж загина при опит да се качи от хижа „Вихрен“ до връх Вихрен в Пирин. Мъжът е бил с водач и още един турист. Тримата вървели по ръба на Джамджиевите скали, когато младежът се е подхлъзнал и паднал. Спасителите уточняват, че не става дума за лавина, а туристите най-вероятно са били добре подготвени с екипировка. Метеорологичните условия също са били благоприятни. Въпреки това се стига до зловещото политане в пропастта.

През есента на същата година спасители откриха тялото на загинал турист в Рила. Става дума за мъж на 54 години, който получава инфаркт.

До починалия достига екип от 7 спасители от Дупница. Групата, с която той се е изкачвал, е тръгнала по обратния път заради студеното време, без да дочака спасителите и да се включи в пренасянето на тялото.

Турист беше изоставен от групата си и при друг случай, който за щастие приключва с щастлив край. През юли м.г. в района на Седемте Рилски езера 12 скаути от Белгия тръгват на разходка. Едно от момчетата пада и си удря сериозно коляното. С него остава едно момче, а останалите 10 души продължили пътя си. По думи на спасителя Божидар Джокин, участвал в операцията в планината, двамата са бедствали, а температурата била около 3-4 градуса, тъй като са се намирали на височина от 2600 м, прехвърчал е и сняг.

„Ние сме изумени как една скаутска организация, претендираща за другарска помощ и за взаимопомощ, да изостави свой приятел да бедства“, каза тогава Джокин.

През последните години са десетки и случаите, при които сноубордисти загинаха в планината. В почти всички случаи те карат извън пистите, с което предизвикват лавини и това води до тяхната смърт.

Безспорно един от най-ужасяващите случаи се разиграва край популярните Крушунски водопади, които се намират до едноименното ловешко село. Преди четири години 45-годишната Катя и нейният британски спътник загинаха, след като камъни се срутиха върху тях. Те бяха затрупани от близо 200 кубични метра скална маса. Спасителите търсиха телата им 48 часа, но чудото да ги открият живи така и не се случи.

Мъжът и жената са били под скалите. Друга жена ги е снимала, когато всичко започва. „Нямаме идея защо се случи. Три години по-рано имаше подобен инцидент, когато друга скала падна“, разказват местни хора. Тогава Катя остави две деца – на 20 и 16 години, както и съпруът й Антъни Матю на 64 г. Тя е живеела над 14 години в английската столица Лондон.

Съвети за излети

– Тръгвайте рано, за да завършите прехода по светло;

– Информирайте се за особености на маршрута – спускане и опасни зони;

– Не пропускайте да вземете санитарна торбичка с най-необходимите лекарствени препарати и превързочни материали, добре подбрани кремове за лице с висок фактор на защита от слънчевото греене, специалните високопланински очила, които ще защитят очите ви от ултравиолетовото лъчение, карта и компас, фенерче с резервни крушки и батерии. Също така резервни топли дрехи и обувки, предпазно фолио (найлон) в случай на принудителен бивак и калорични подсилващи храни (бонбони, шоколад и др.)

Сложете в раницата си храна и лекарства

– Тръгвайте на път само ако сте здрави;

– Не се движете сами в планината;

– Не бързайте излишно и почивайте така, че след излета да почувствате приятна умора, без мускулна треска. Постепенно увеличавайте натоварването и надморската височина;

– Обявете графика на движение пред вашите близки. Съобщете го в поделенията на Планинската спасителна служба. Регистрирайте се в хижите по маршрута.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене