Туристи атакуват Делчево на Еньовден за фестивал на тайнствата

Живописното село Делчево в Пирин планина ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”. Много гости ще бъдат част от празника в населеното място.

Събитието ще се проведе на 23 и 24 юни, когато ще има много приятни изненади и позитивни емоции за всички. Местните жители и туристите ще се потопят в магията на приказното село Делчево и ще открият летните тайнства на Еньовден.

Програмата в първия ден – събота, ще започне привечер с приключенска разходка „По пътеки извити за билки лековити” край селото. Целта е малки и гореми да наберат билки и цветя. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността Вълчова тумба. Те ще налеят вода от три различни извора. През това време не бива да издават и звук. Водата се пълни в менче, в което има и много билки. Идеята е бистрата вода да поеме енергията на звездите и чистите помисли на момите.

Неделният ден, когато ще се отбележи Еньовден, ще започне още в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността Вълчова тумба.

След това ще отвори врати Рабитилница „Изработване на еньовски венци”. Освен това гостите ще научат някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаят с интересни рецепти на вкусни ястия.

В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана по обед, ще участват самодейци от региона, които ще зарадват с изпълненията си жителите и гостите на Делчево.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене