Кметът Красимир Герчев: Горд съм, че поставихме Разлог сред най-добрите общини в Европа

– Г-н Герчев, в навечерието сме на изборите за Европейски парламент и сигурно има хора, които се питат какво толкова спечелихме от ЕС, а и Разлог е толкова далеч от Брюксел. Как ще им отговорите?

– Категорично членството ни в ЕС е без алтернатива и няма никакво съмнение, че това е правилният път за България. Темата за ЕС е изключително важна и съжалявам, че се неглижира в дебатите и се свежда до битовизми. За да не звуча абстрактно, ще посоча, че за последните няколко години община Разлог е получила десетки милиони европейски средства за различни проекти.

За инвестиране на такава сума от общинския бюджет не може и да си помислим. Решихме много проблеми, за които нямаше да се справим с местен ресурс. Европа отпуска средства не само за инфраструктура – пътища, пречиствателни станции, депа за отпадъци, но и по много социални проекти, които достигат директно до всеки човек. Не трябва да се забравя обаче и времето, когато еврофондовете бяха спрени заради загубата на доверие.

Европа дава и много повече от финансови помощи – да пътуваш и учиш свободно, да се търгува на огромен пазар и други неща, които преди години не сме си и мислели, че може да се случат. България като член на ЕС е и привлекателна за инвеститори. Неслучайно в страната се откриват толкова заводи. Това обаче е свързано и със стабилността и предвидимостта, които сегашното правителство дава.

– Кой от всички реализирани проекти в общината смятате за най-важен?

– Всички са важни независимо дали става въпрос за поредната ремонтирана улица, за саниран блок, или пък за личен асистент, който помага на човек в неравностойно положение. Пряко или косвено, средства по европейски програми достигат до всеки. Благодарение на екипа община Разлог завоюва доверие и европейските средства идват тук.

Няма да се връщам много назад, само ще посоча последните значими инвестиции: 20 санирани жилищни и административни сгради, които не са ремонтирани от построяването им преди повече от 40 г. В процес сме на саниране на сградите на полицията и пожарната. Преди дни открихме резервоар за минерална вода в с. Баня, който ще подобри качеството на инфраструктурата за пренос на топла минерална вода (виж 3-а стр. – б.а.).

Сега усилено работим по ремонта на улиците в Разлог – “Изворите”, “Т. Александров”, “Рила”, “Опълченска”, “Стара планина”, “Хр. Ботев”, “Братя Кулини”, “Братя Каназиреви”. Сменили сме водопроводната мрежа и правим цялостна реконструкция. В с. Елешница ремонтираме централната улица – асфалт, тротоари, осветление. Правим ул. “Оборище” в с. Бачево. Направихме две улици в с. Баня. Предстои ремонт на улици в Годлево, Добърско, Долно Драглище и Горно Драглище. Във всяко едно населено място работим.

– Остана ли още какво да правите през следващия мандат?

– Естествено, че има още задачи занапред. Изключително важно е да работим по решаване на демографската криза и задържане на хората в общината.

Мечтата ми е да имаме толкова много деца, чеда се наложи да мпостроим нова детска градина

За да се случи това обаче, трябва да наблегнем на три приоритета – образование, здравеопазване и сигурност. Заедно с полицията изграждаме система за видеонаблюдение на входовете на населените места, която вече дава резултат. Предстои да обхванем входовете на Разлог, кръстовища и конфликтни точки.

В здравеопазването методично подкрепяме болницата. Започнахме ремонт на вътрешното отделение с общински средства и пак с наши средства ще изградим газова система за отопление. Предстои газифициране и на последната детска градина номер 5.

Няма да забравяме естетиката и чистотата на околната среда – паркове, градини, още ремонти на улици в Бачево, Баня. Този процес продължава, няма как да стане за една година, защото е необходим сериозен финансов ресурс.

В областта на образованието ще работим училищата да имат нови интерактивни кабинети

Тази година в три от училищата оборудваме кабинети с модерни технологии, за да бъде по-интересно обучението. Ще дам пример – в едно училище закупиха електронен симулатор на кола и децата вече “карат” автомобил, което им дава повече практически умения, а училището пък пести ресурс за обучение. Сградният фонд е напълно обновен, всички са газифицирани. Предстои саниране на професионалната гимназия по хранителните технологии. Детските градини в града са санирани 100%, до края на годината и всички ще са газифицирани. В с. Елешница направихме локално парно, в Баня се отопляват чрез топлата минерална вода.

– Докъде стигна прекарването на газовата връзка до Разлог?

– Имаме уверения, че в края на следващата година станцията ще заработи, ще се прикачим към националната преносна мрежа, което ще доведе до намаление цената на газта и това ще стимулира повече хора да се включат. Жителите на Разлог са доста отворени към този нов за общината вид отопление и има доста заявления за нови абонати, което ме радва. По този начин ще пазим природната среда и един по един ще изчистваме екологичните проблеми. Живеем в прекрасно място и е грехота котловината да е обгърната от смог заради отоплението на твърдо гориво.

– Колко е безработицата в общината?

– Нивото е много ниско – 6,4%. Да не забравяме, че преди години беше около 15%. Сега има глад за работна ръка, затова полагаме усилия за постигане на добро образование – да не напускат децата, а да остават тук. Не сме направили никак малко в тази посока и се гордея с това. Имаме добри условия за инвеститорите. Общината има общ устройствен план, има кадастрални карти на всички населени места, има предвидимост при желание за инвестиция. Имаме три индустриални зони, с ток, ВиК, ще оправим и пътните връзки на тези зони. Категоричен съм, че Разлог няма вече тежки нерешени проблеми.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене