Урок по родолюбие с ученици от Сатовча в исторически музей – Гоце Делчев

ИНТЕРАКТИВЕН УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ С УЧЕНИЦИ ОТ СУ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, С.САТОВЧА В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
На 22.05.2019 г., в експозиционната зала на историческия музей, гр.Гоце Делчев, г-жа Райка Славчева проведе най-дългия интерактивен урок по родолюбие, посветен на „Делото на Светите братя Кирил и Методий “, които са патрон на училище Сатовча.
Темата е от годишното разпределение за часа на класа.
Чрез мултимедийна презентация, учителят запозна учениците от 8-те класове с живота и делото на славянските първоучители, разграничаване на азбуките – кирилица и глаголица, кирилицата – официален език в Европейския съюз, музикални произведения в чест на „Светите братя Кирил и Методий“.
Основните методи на преподаване бяха – задаване на въпроси, беседа, работа по групи, работа в екип, дискусия, обсъждане.
Учителят раздели учениците на групи, като задачата бе всяка група да опише картина от мултимедийната презентация, която дава представа за живота и делото на славянските първоучители.
За тази цел на бяла дъска, учениците нарисуваха дърво с разклонения, на които поставяха своите листчета. Всяка група избра говорител, който представи пред останалите ученици описанието на картините.
По атрактивен начин учениците обогатиха своите познания за културно-историческото ни минало, свързано със святото дело на нашите първоучители чрез богатата експозиция в музея от книги, учебни помагала и пособия на видни просветители, български книжовници, писатели и благодетели.
Урокът завърши с изписване на имената на глаголица и кирилица и с рецитиране на химна на българската просвета:
„Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!“
Опитът на учениците от обучение чрез групови форми създаде благоприятна предпоставка за формиране на умения за работа по групи, работа в екип и прилагане на активни методи на обучение.
След проведения урок всички ученици изразиха своите лични впечатления и ги споделиха писмено, поставяйки ги в саморъчно направена пощенска кутия.
Всички получихме специални поздравления от музейните медиатори.
Учениците поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски, намиращ се в двора на музея, след което се отправиха за Лещен и Ковачевица.

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – класен ръководител на 8-б клас в СУ „Св.св.Кирил и Методий“, с.Сатовча

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене