Земеделци излизат на протест в Хаджидимово в защита на земите си

Земеделски производители излизат в четвъртък на протест в центъра на Хаджидимово, заради някои неясни моменти в Наредбата за деклариране на земеделските площи, залегнала в Закона за собствеността на земеделските земи.

  „До 31 юли е срокът, в който стопаните трябва да заявят дали и как, ще използват през следващата селскостопанска година земеделските си земи или ще ги дават под аренда. Да, но в момента има много стопани, които не са информирани за този Закон за ползване на земеделските земи, който е в сила от 2012 година. И аз питам-защо чак се га става ясно, че съществува такъв Закон и чак сега ни се казва, че трябва да декларираме земите си? Този Закон е лобистки и се оказва, че е по-силен от нотариалните актове, които притежаваме за земите си. Това е един от проблемите, заради който ще протестираме“ – коментира за Радио Благоевград Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма“, организатор на недоволството.

  „Нека всеки, който иска да защити собствеността си, да излезе и да го направи, защото всеки, който си мисли, че е собственик на имот, след определено време ще се окаже, че не е собственик. Това му го гарантирам, защото, когато собствеността му се води на неговия пра, прадядо и когато се опита с решение, с нотариален акт да го докаже, след години ще се окаже, че не е негов. Ето аз например, не мога да докажа, че съм собственик на имот, защото не е деклариран. 10 години ми казваха, че нямам право да го деклариран и затова не го правех, сега изведнъж ми казват, защо не съм го декларирал“ – уточни още  Иван Сабахлъков.

Той уточни, че другият проблем е в това, че хората, които в момента са в чужбина и решат след 31 юли, че искат догодина да работят земите си, но не са го декларирали, защото са били зад граница, няма да могат да ползват имота си следващата година.

  Според Кирил Укев, директор на Областна дирекция „Земеделие и гори“ – Благоевград, „тази Наредба не е от вчера и стопаните трябва да са наясно с основните моменти в нея. Всеки стопанин, който не може лично да декларира земите си, може да направи това, чрез упълномощено лице. Става въпрос за Закона за собствеността на земеделските земи и тяхното ползване, който не е нов. Границите на ползване на масиви не търпят кой знае какви изменения, спрямо предходната година. Имотът паднал миналата година, за него може да бъде заявено участие и тази година, но ако не е бил разпределян годините назад, предполагам, че няма да има интерес и занапред да се ползва“-коментира още Кирил Укев.

  Според него, стопаните трябва да подадат такива заявления, за да не попадне имотът им в така наречените „бели петна“. Ако това се случи, земеделският производител ще получи наем от ползвателя.  „Регистрираните площи за подпомагане в област Благоевград са около 55 хиляди хектара, като споразуменията са около 20 хиляди. В сравнение с другите области, в нашата няма толкова много земи, определени като „бели петна“ – уточни още директорът на Областна служба „Земеделие и гори“-Благоевград. / www.bnr.bg/blagoevgrad

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене