Емблематичната сграда на бившата ветеринарна лечебница в Разлог оставена да се руши

Една от най-красивите сгради в Разлог – бившата ветеринарна лечебница, е пред разруха и никой не предприема стъпки за ремонт и възстановяване. За това сигнализираха читатели на „Струма”. Репортерска проверка на място напълно потвърди изнесеното в сигнала. Бившата ветеринарна лечебница, която граничи със сградата на полицейското управление в града, е в окаяно състояние – падаща мазилка от фасадата, дограма, която не е подменяна близо 100 години, изкъртени врати, съборени навеси, двор, обрасъл с треви и плевели. На фона на всичко това в сградата се помещават офисите на служители към БАБХ и там работят около 15 души, които рискуват всеки момент върху главите им да започне да пада мазилка. Десетки други ежедневно посещават офисите в сградата. Във видимо недобро състояние е покривът, проблем е и ел. инсталацията, която също е стара и вече два пъти създава предпоставки за пожари в сградата. Последният инцидент е от миналата зима, когато заради късо съединение пламна електромерът и се стигна до намесата на пожарникарите. За щастие проблемът възникнал в работно време и е реагирано своевременно.

Към момента част от електрическата мрежа е подменена, но се ползва и част от старата, а рискът от пожар си остава. В едно от помещенията на сградата, вероятно използвано за гараж преди години, е обособено място за спане – вътре има стар дюшек, разхвърляни парцали и други боклуци. Живеещи в близост споделиха, че там се бил заселил клошар, който след намесата на полицията е изгонен.

Справка в община Разлог показва, че сградата не е общинска, а държавна собственост – на МЗХГ. Тя е строена през 1923 година и оттогава ремонти по фасадата не са правени, на места е укрепван покривът заради течове, леки освежителни дейности са извършвани в обитаваните помещения. От община Разлог уточниха, че е коментирано да се кандидатства по оперативни програми, но администрацията не може да предприеме нищо, защото не е собственик на сградата.

„Това е болна тема, защото бившата ветеринарна лечебница е с много красива архитектура. Когато кандидатствахме за ремонт на сградите на РУП и РСПБЗН, сме коментирали възможността за кандидатстване по ОПРР, но за съжаление бюджетът по програмата бе изчерпан. Ако за в бъдеще има възможност за финансиране по програми, общината е отворена и ще подкрепи всяка инициатива на министерството, дори сме готови ние да инициираме, но сами нищо не можем да направим”, поясни Златка Стойчева, началник-отдел „Евроинтеграция“.

За окаяното състояние на сградата призна и директорът на ОБДХ д-р Михаил Бащавелов, но също сподели, че всичко зависи от министерството.

„За съжаление в такова състояние са сградите не само в община Разлог, а в цялата област, дори в цялата страна. Средства за ремонти не са отпускани с години. Сградата е архитектурна ценност и на това наблегнах, когато говорихме с общината. Нашите сгради са такива в цялата област – еднотипни, правени са като лечебници едно време. Ние сме кандидатствали и в Петрич, и в Сандански, и в Гоце Делчев, но за жалост не сме одобрени”, коментира д-р Бащавелов.в.Струма

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене