Изложба „Музите на 13“ бе открита в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Фотоизложба „Музите на 13“ бе представена днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

В нея са включени 27 колажа от снимки, представящи най-внушителните моменти от изданията на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“ (ММФИ “Музите”). Автор на фотографиите е Венцислав Кръстев.

Изложбата бе открита от проф. д.изк. Анелия Янева – преподавател по „Съвременна хореография“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и председател на журито на ММФИ “Музите” и Христина Кръстева – председател на сдружение „Музите“. На представянето присъстваха зам.-деканът на Факултета по изкуствата проф. д-р Емил Куков, преподаватели и студенти.

Проф. Янева отбеляза, че вече 13 години фестивалът обединява различните видове изкуства – танцово, театрално, изобразително и дава поле за изява на деца и младежи от 5 до 35-годишна възраст. Председателят на сдружение „Музите“ Христина Кръстева благодари за партньорството на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Тя разказа за предишните издания на фестивала и подчерта, че изложбата включва най-внушителните моменти от събитието, което се провежда всяка година от 5 до 15 юли в Созопол, под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. В изминалите издания на фестивала талант са показали близо 2000 участници от 19 държави. Христина Кръстева сподели, че тази година като основна държава домакин на „Музите“ е поканена Куба.

Тя отбеляза, че в първата част на програмата на фестивала, който ще бъде открит след месец, е заложено танцовото изкуство, а във втората театралното и изобразителното изкуство. И тази година гостите ще имат възможност да се насладят на цирково изкуство и огнено шоу.

Част от колажите, представени в Югозападния университет „Неофит Рилски“, ще бъдат разположени във фоайето на зала „Яворов“, където днес от 19:00 ч. ще бъде представен спектакълът „Мистерии в танц и движение“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене