Сиди: „София прайд“ е политическа акция

„София прайд” е политическа акция. Това са политическите искания на едни хора на улицата. Когато едно малцинство излезе на улицата и поиска някаква промяна, очевидно има някакъв проблем с цялата демокрация. Когато имаш политически искания, мястото ти не е на улицата, а в Народното събрание, заяви Александър Сиди – народен председател от ВМРО, в ефира на „Здравей, България“ по НОВА.

Повод за коментара му е гей парада, който ще се проведе на 8 юни. Въпреки че се провежда за 12 поредна година, „София прайд“ продължава да разделя мненията за това дали трябва да го има и какви са целите му. Позицията на ВМРО е категорично против подобно парадиране и партията разпространи декларация срещу провеждането на шествието в столицата. В ефира на НОВА Сиди коментира темата заедно с представител на фондация „GLAS“ (Gays and Lesbians Accepted in Society – гейове и лесбийкие, приети в обществото).

Аз като заместник-председател на Комисията за взаимодействие с неправителствени организации и жалби на гражданите не съм получил нито един сигнал от тези хора, че има някакъв проблем, който трябва да бъде решен. Ако имаме някакъв проблем, той не трябва да е демонстриран на улицата, а трябва да бъде поставен там, където му е мястото в една парламентарна република, каза още Сиди.

Депутатът от ВМРО си е направил труда да извади справка от интернет страницата на Фондацията какви са проблемите им през миналата година. Голяма част от проблемите са следствие на техни провокации, констатира Сиди. Той даде пример с пословичната изложба в Пловдив, която се организира от Фондация GLAS, със снимки от гей прайдове в държави на Балканите. Сами по себе си снимките са правене на пропаганда, защото има начини как да бъдат представени фотосите. Едната снимка е светла, хубава, шарена, а като контрапункт е снимка с едни тъмни, грозни хора, с маски, на която е изобразен християнски кръст. И тази пропаганда се прави с пари на българските данъкоплатци, обясни той.

Когато се оперира с публичен ресурс, трябва да се съобразиш с мнението на по-голямата част от обществото. А да обясняваш, че парада за Гергьовден бил „мачовски“, ясно показва, че имам огромен проблем на ценностите, коментира Сиди.

Александър Сиди заяви, че гей парадът с политически искания се провежда вече 12 години, а през това време няма направени постъпки и предложения за законово разрешаването на въпроси, които гей организациите определят като проблемни. Той предположи, че ако т.нар. проблеми бъдат решавани, то няма да има финансиране за въпросните НПО-та.

Народният представител заяви също, че организаторите на гей парада обвиняват хората, които не подкрепят проявата, че са хомофоби. Това лепене на етикети е всъщност един розов фашизъм, заяви Александър Сиди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене