US изтребители в небето на Ирак

Либия -удари

Американски изтребители F-18 започнаха да кръстосват небето на Ирак, като засега полетите са разузнавателни, но и целят да всеят респект в групите джихадистите, започнали масови атаки в северната част на страната. 
Изтребителите са позоционирани на самолетоносача „Джорд Буш” в Персийския залив, съобщи Fox News. Същевременно Би Би Си информира, че президентът на САЩ Барак Обама е заявил, че не се нуждае от одобрението на парламента, за да предприеме действия в Ирак. По сведения на източници в Пентагона една от целите на полетите е да се демонстрира готовността на САЩ към решителни действия във връзка със ситуацията в Ирак. Телевизията отбелязва, че Обама разглежда различни възможности, касаещи разширяването на съдействието в сферата на сигурността.
Представител на администрацията на Обама уточни, че един от предпочитаните варианти е изпращането в региона на 100 бойци на спецчастите. Предполага се, че те могат да помогнат на властите в Ирак в разузнавателните дейности, както и в подготовката на войските.
Междувременно вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и иракският премиер Нури Малики са обсъдили възможните „допълнителни мерки”, които може да предприеме Вашингтон, за да помогне на иракските сили.
Сунитските джихадисти от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) предизвикаха вълна от насилие, като целта им е завземане на властта. 

www.dennews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене