ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА И МЕЖДУНАРОДНИ ЕКСПЕРТИ ОБМЕНИХА ОПИТ В UVA NESTUM WINE & SPA

През миналата седмица Uva Nestum Wine & SPA беше домакин на елитен професионален семинар за технолози и винари. В дните от 21 до 23 май, в Гоце Делчев се събраха водещи винопроизводители от цялата страна, за да споделят опит и идеи за сътрудничество и съвместни действия за популяризиране на българското вино, винената култура и съществуващите добри практики в страната.

Инициатор на събитието бе „Сермия“ ООД, компания, която от 10 години е представител за българския пазар на елитни материали и оборудване за винената индустрия от световно признати производители, акцентиращи върху устойчиви практики, традиция и иновации, създадени да запазват и подчертават натуралния характер на виното. Тази година техноложките и организатори на семинара, Магдалена Биларева и Росица Георгиева, заложиха на присъствието на признати международни експерти. В лекционната и практическата част устойчиви практики и качествени иновативни решения споделиха представители на водещи в бранша, световноизвестни компании като Фамилия Силвен Груп, Агровин, Рамондин.

При изключителен интерес премина и организираната професионална дегустация на специално подбрани вина от европейски винени райони, попадащи на 42-ия паралел, географската ширина на България. Райони, чиито уникални качества на виното се определят не само от специфичните климатични условия и дадености, но и от уменията на енолозите и въведените технологични практики. Професионалистите оцениха и изключителните качества на вината с произход Риоха, Тоскана, Лангедок – Русийон и се вдъхновиха за възможностите и перспективите, които съществуват пред българското винопроизводство.

За екипа на Uva Nestum Wine & SPA беше привилегия да представи пред повече от 60 винени експерти от над 30 изби пилотната фаза на разработената по програма Еразъм+ платформа за винен туризъм и обучение Winetrips.eu. Онлайн платформата за винени турове в България, Гърция и Италия ще помага популяризирането на винопроизводители и на туристическите комплекси с фокус върху виното, както и ще улесни избора на туристите, които търсят нови дестинации и преживявания. Това е амбицията на проекта „Популяризиране на винените туристически дестинации чрез съвременни медийни платформи“ (проект: 2017-1-BG01-KA202-036376), който се осъществява с европейско финансиране по програма Еразъм+.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене