354 педагози от 7 балкански държави представят и обсъждат в Сандански добрите практики и съвременните тенденции в предучилищното възпитание

Мария Чинкова

За 15-а поредна година в Сандански се провежда научно-практична конференция „Съвременни тенденции в предучилищното възпитание“. С този форум се популяризират добрите педагогически практики и значимостта на детската градина. И тази година над 350 участници се включиха в конференцията. Зам. кметът на община Сандански Мария Чинкова е организатор на събитието, което се провежда под патронажа на кмета на общината Андон Тотев. М. Чинкова бе любезна да отговори на въпроси на репортер на вестника. 
– Г-жо Чинкова, кое мотивира педагозите вече петнадесет години да се събират на този форум в Сандански?
– Идеята за този форум се породи от желанието да се даде възможност на педагозите от цялата страна, а и от съседните балкански страни, да споделят своите постижения, да популяризират труда на учителя в детската градина, да го представят от професионалната му страна,  както и да се направи сериозен опит за очертаване на съвременните тенденции в предучилищния сектор. Това смело начинание стартира през 1999 година. Едва ли има форум с тематика от предучилищното възпитание в България с такава дългогодишна традиция и с такъв брой участници. С умело подбраното съдържание, с добрата организация ние гарантираме мотивацията за участие на колегите от страната и чужбина. И тази година  участниците са 354.
Първото издание на конференцията  бе през 1999 година с 68 участници, във втората конференция през 2000 г. имаше 96 участници; 2001 г. – 126; през 2002 г. участие взеха 180 педагози; 2004 г. – 210; 2005 г. – 211; 2006 г. – участие взеха 236; 2007 г. – 242; 2008 г. – 350; 2009 г. – 280 участници. На форума през 2010 г. дойдоха – 340 педагози; 2011 г. – 396; 2012 г. – 360 участници; 2013 г. – 358. 
– Какъв е приносът на конференцията за педагогическата практика? 
– Ценността и актуалността на конференцията се изразява в това, че педагози от седем балкански страни /РБългария, РМакедония, РГърция, РСръбска, Черна гора, Хърватия и РСърбия/ обсъждат и представят своите търсения в научен и практически аспект, като по този начин провокират идеи за педагогическо усъвършенстване. На конференцията се представят не само изявени теоретици и научни работници, а и обикновени педагози, работещи с любов и всеотдайност с децата от предучилищна възраст, особено тези, които биха искали да преодолеят рутината и търсят нови предизвикателства в педагогическата дейност. В този смисъл от гледна точка на съвременните  предизвикателства е необходимо да се насочат творческите търсения към постигане на по-ефективно педагогическо взаимосъдействие. Отговорността пред бъдещето на нацията ни задължава.
Форумът има своя летописна книга, в която участниците отразяват своите мнения и предложения. Ето някои от тях: 
С удоволствие участвах в този форум, в този прекрасен град с хубави хора. Взаимствах чудесни идеи за работа, които ще приложа. Бях тук за първи път и ще се опитам да не пропускам проявите в град Сандански относно предучилищното възпитание. 
Ненова, гр. Габрово
Конференцията е особено впечатляваща  с големия брой участници и представени разработки. Поздравления за г-н Тотев, кмет на общината, за форума и на организатора Мария Чинкова. 
Николовска,Скопие
Винаги с голямо вълнение участвам в конференцията в Сандански. И винаги си тръгвам удовлетворена, обогатена и спокойна за предучилищния сектор – щом има такива колеги и деятели, той ще оцелее и винаги ще бъде водеща част от образователната ни система. Благодаря! Петрова, общ. Монтана
Очаровани сме от организацията на конференцията! Възхитени сме от неуморния ентусиазъм и енергията на организаторката на форума, с които заразява всички около себе си.
Жечка Михалева – София, Йонка Накова – Благоевград, 
Вили Димитрова – Пловдив
Възхитени сме от организацията на конференцията. Радваме се, че чухме интересни и практични разработки. Тази конференция заслужава да бъде отразена в специализирания и централния печат и медии. 
С уважение и възхищение Трифонова и Антоанета Златкова, Плевен
– Г-жо Чинкова, какво е Вашето послание към участниците като организатор на форума?
– Обръщам се към тях със следните думи:
Уважаеми участници в Петнадесетата международна научно-практическа конференция на тема „Съвременни тенденции в предучилищното възпитание“, благодаря Ви за възможността заедно да реализираме този форум, като доказателство, че сътворяваме петнадесетгодишната му история, открили любовта към децата и необятния хоризонт за творчески решения в педагогическата си дейност. 
За този период в изданията на научно-практическата конференция са публикувани над пет хиляди страници педагогическо творчество, отразено в единадесет сборника. През тези години вие сте неуморните факлоносци, които разпалват идеите за актуализиране на педагогическия процес и за търсене на съвременни тенденции, отговарящи на динамичните процеси в обществения живот. Днес повече от всякога сме призвани да съдействаме на децата за моралната и духовната им реализация като наши потомци. Надявам се, ще споделите моя ентусиазъм да продължим да осъществяваме иновативни идеи в педагогическата си дейност. 
Педагогическите решения, споделени на този форум, ще бъдат успешна провокация да подобрим своята организация на работа с децата. Успех в благородната мисия да вдъхваме кураж на децата по пътя на физическото  и интелектуалното им израстване.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене