ВМРО предупреждава за нова бежанска вълна

Красимир Каракачанов

От партията искат пълно затваряне на границата

В обръщение към президента ВМРО предупреждава за опасност от нова бежанска вълна, свързана с конфликта в Ирак. Затова партията предлага 6 спешни мерки, сред които пълно затваряне на границата с Турция и незабавно искане за европейска помощ, включително и финансова.

ВМРО настоява за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, както и за законодателни промени, които да разпишат ясна и бърза процедура за експулсирането на нелегалните имигранти.

Ето и писмото до държавния глава:
„Уважаеми господин президент, 
През последните две седмици ставаме свидетели на реставрация на „сирийския сценарий” в съседен Ирак. Добре организирани, добре въоръжени групи от мюсюлмани  сунити, съпричастни към организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, са на път да дезинтегрират цели провинции в Ирак.
В тази връзка настояваме за превантивни действия, които да сведат до минимум негативите за България от бъдещата бежанска вълна. След миналогодишната криза със сирийските граждани, които не бяхме готови да посрещнем, несъмнено отново ще бъдем изправени пред този проблем. 
Бежанската вълна към настоящия момент се изчислява приблизително на 300-500 хил. души, които бягат от размирните райони в посока Турция и Сирия. При ескалация на насилието и усложняване на обстановката, удължаването на конфликта би могло да се очаква бежанската вълна да достигне до 1-2 млн. души. При този сценарий опасността за България придобива катастрофални размери.
Социално неприемливо е да приемаме тези огромни маси от нелегални имигранти – рискуваме взривяване на обществения мир, както и надигане на вълната антиимигрантски чувства. Неприемливо е и по финансово-икономически причини – просто сме бедни и не може да се позволим да издържаме една критична маса от 20-40 хил. души.
Според нас трябва незабавно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, който да обедини следните точки в общ план за действие:
1. Пълно затваряне на цялата граница с Турция.
2. Изготвяне на план за противодействие на навлизането на нелегални имигранти с възможни варианти, включително увеличаване на наличния състав на ГД „Гранична полиция” по границата, командироване на жандармерия.
3. Незабавно да се иска европейска помощ, включително финансов ресурс и техника.
4. Изготвяне на разчет за необходимите средства, които ще бъдат необходими за затваряне на границата и за осигуряване на повече сили – жива сила и технически средства за охрана на границата.
5. Законодателни промени, които да разпишат ясна и бърза процедура за експулсирането на нелегалните имигранти, проникнали на територията на страната от страните,  от които идват.
6. Прецизиране на текстовете на Наказателния кодекс, включително завишаване на санкциите, за лица, които са проникнали в страната без разрешение, без документи или на нерегламентираните контролно-пропускателни пунктове, както и за тези, които им съдействат.”/БЛИЦ 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене