Ангел Джамбазки: Освобождението на Благоевград, тогавашния град Горна Джумая, е важно и значимо събитие в българската история!

⚔️ Освобождението на Благоевград, тогавашния град Горна Джумая, е важно и значимо събитие в българската история. Преди 109 години смелата VII-а Рилска дивизия преминава охраната на границата на Османската империя, намираща се на моста на река Рилска при село Бараково, освобождава днешния Благоевград и продължава своя победоносен поход през Пехчево и Кукуш чак до Солун. Българският национален идеал е все по-близо до осъществяването си. Освободителните български войски са посрещнати с венци и цветя както в Благоевград, така и из цяла Македония.

📜 Горна Джумая е освободена за втори път от Османската империя, за да се превърне в културен, образователен и административен център на свободна Македония. Не е случайно, че населението на града нараства изключително бързо след освобождението му. С оглед на превратностите на историята, там се събират хиляди бежанци от останалите, за съжаление, извън Отечествените части на Македония. Днес е празничен ден не само за Благоевград, но и за всички българи. Затова пожелавам на жителите на града да имат силата и смелостта на своите предци, с които да се гордеят.

❗️Живеем в смутни времена, политика и политически деления винаги е имало. Но днес най-доброто, което можем да направим, е да помним завета на тези безстрашни мъже и жени, включили се в Балканската война и допринесли за освобождението на Горна Джумая и присъединяването на Пиринска Македония към Майка България, да се учим от тяхното дело и тяхната саможертва и да бъдем достойни за тяхната памет.

🇧🇬 Вечна памет и вечна слава на всички дейци за национално обединение и национално освобождение. Да живее единната и неделима българска нация. Да живее българска Македония. България над всичко. Да живее България.

#ПомниГероите #ПомниИсторията

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене