Циганки се омъжват фиктивно за индийци

Жените от махалата в град Рила имали посредници, които уреждали сделките и ги водели до Кипър, където сключвали браковете

Някои от булките са глобени от съда заради многоженство, на други са спрени социалните помощи, защото вече имали съпруг с недоказани доходи

“Моят Мохамед беше най-хубав от всички. Не е от Кипър, но не си спомням откъде беше. Заведе ме в голям магазин и ми купи много дрехи. На подписването не бях с булчинска рокля, ама имаше много цветя. От сватбата нито съм го виждала, нито съм го чувала.”

Това разказва 38-годишната Галя от град Рила за сключения фиктивен брак в Кипър с мъж от Пакистан. Тя е една от 12-те жени от ромската махала в града, които преди няколко години ходили до Кипър, за да се омъжат фиктивно срещу заплащане.

Заминала с приятелки от махалата, а посредник ги настанил в апартамент. Там били 20-ина дни, докато дойде време за подписването.

“Каквото

поисках,

Мохамед ми

даваше

Беше много мил. Мисля, че държеше на мен. Секс обаче не сме правили”, категорична е Галя и свенливо признава, че искала наистина да заживее с него като семейство, ама не станало.

КМЕТЪТ ГЕОРГИ КАБЗИМАЛСКИ

Получила 500 евро и след като и другите жени се омъжили, всички се върнали обратно в България. Самолетният билет в двете посоки им бил платен от посредник, на когото тя твърди, че не помни името.

Галя казва, че има 2-3 деца и пак е бременна. Притеснява се от снимки, защото наскоро я снимали с мобилен телефон, а после много я болял коремът.

Дни след разговора ни Галя роди поредното си дете. Заради мизерията, в която живее, и невъзможност да се грижи за децата си, те били взети от социалните служби.

Емилия пък срещу 600 евро се съгласила на такъв брак с непознат чужденец, защото ѝ казали, че е фиктивен и след 3 месеца ще се разпадне “от само себе си”.

Добринка уж отишла да работи в Кипър с помощта на българка, но разбрала, че може само за няколко дни да получи лесни пари, като сключи брак с непознат. 

Добринка казва, че докато чакала датата на подписването, била в апартамент, където осигурявали храна.

Светла дори показва на телефона си фейсбук профила на своя жених Муклеш, който бил от Бангладеш. Категорична е, че никой не я е тормозил.

Стояла 15 дни в

жилище, където

ѝ носели храна, цигари и каквото си поиска. Подписала с Муклеш, взела 250 евро и се върнала. Като нея са направили Славка, Елена, Милка… А Жана и Павлина успели дори да се омъжат по два пъти.

Схемата с фиктивните бракове се разплела, когато в община Рила започнали да пристигат години по-късно документи от външното министерство. Оказало се, че много жени от махалата са съпруги на мъже от Индия, Шри Ланка, Пакистан и др. страни извън ЕС.

Кметът Георги Кабзималски подал сигнал до службите. Всички “кипърски булки” тук живеели на семейни начала с мъже, имали и по няколко деца. Заради сключените бракове обаче им спрели социалните помощи, защото се изисквало документ за доходите на законния мъж.

“Помогнахме на няколко жени да подадат документи за развод в Кипър, за да може да получават тук помощи. Това направихме обаче само за тези, чиито деца ходят на училище или на детска градина. Две вече са разведени, в ход е процедурата за още няколко”, казва Кабзималски.

28-годишната Жана С., която е от Петрич, но живее с мъж в Рила и има две деца, е успяла да се омъжи два пъти. Заради многоженство прокуратурата в Дупница я подведе под отговорност, а съдът ѝ наложи глоба от 1000 лв.  

Галя признава, че би искала да живее с Мохамед, за когото се омъжила в Кипър, но той изчезнал.

Първия път се омъжила за Давиндър от Индия. Срещу заплащане сключила граждански брак с него на 2 декември 2014 г. в Никозия. Направила го, защото нямала пари за семейството си тук. Посредничка в сделката била нейна приятелка.

През септември 2016 г. пък в ромската махала на Рила дошъл познат на Жана от Сандански, който ѝ предложил 1000 евро, за да сключи граждански брак с чужд гражданин. Тя се съгласила и отпътувала за Кипър, където на 6 октомври, без бракът ѝ с индийския гражданин да е прекратен, сключила в Никозия още един брак – с Мамун от Бангладеш.

Когато застанала пред съда в Дупница, се оправдала, че е подписвала документи ,без да знае какви са, и била подведена.

И Павлина Н.

също бе глобена

с 1000 лева

от съда

в Дупница за многоженство. На 23 септември 2015 г. в общинския съвет в Арадипу, област Ларнака, тя се омъжила за пакистанеца Азис А. На 24 юни следващата година пък отново станала булка на друг пакистанец – К. Х.

Историята с Павлина започнала през 2015 г., когато заминала на работа в Кипър. Там тя се съгласила на предложението на нейна позната от ромски произход да сключи граждански брак с чужденец срещу 500 евро. Така станала съпруга на пакистанеца Азис, когото видяла тогава за първи и последен път. През юни следващата година се срещнала с познат от Сандански, който ѝ предложил да сключи брак с чужденец пак за 500 евро. Павлина

не казала, че

вече е омъжена,

и подписала с

друг пакистанец След няколко години, когато документите пристигнали у нас, се разбрало за многоженството и Павлина също бе изправена на съд, но се отърва само с 1000 лв. глоба.  

Жените от Рила не се оплакват, че са били принуждавани да се омъжат. Някои откровено признават, че са го направили за пари. Други пък се оправдават, че са подписвали документи, без да знаят какво пише в тях. Като посредници в схемата посочват хора от Сандански и Благоевград, но без да знаят точните им имена и дали наистина са от тези градове.

Някои от жените

са станали и

собственички

на фирми

в този период, показа наша проверка.

Вероятно посредниците, възползвайки се от това, че разполагат с личните документи на “булките”, са им прехвърлили фирми. Галя например знае, че има няколко фирми, но мъжът, с когото контактувала по тези “бизнес дела”, я успокоил, че няма нищо престъпно.

Преди дни Гранична полиция и СДВР, под ръководството на Специализираната прокуратура, разкри и задържа организирана престъпна група, която се занимава с трафик на жени с цел брак с мъже от трети страни. В ареста са индиецът Мухамад Юсуф, Трайчо Найденов и сестрите Таня и Славка Тодорови от София. Част от задържаните са живеели в столичния кв. “Факултета”. По думите на разследващите групата е действала от 2015 г. и за това време са сключени поне 10 брака.

Групата набирала жени в София, с които мъже от Индия и Пакистан да сключат фиктивни бракове с цел нелегална миграция чрез законови разрешителни режими въз основа на сключени бракове с гражданки от ЕС. Подписването на браковете се е извършвало както в България, така и в страни от Западна Европа и в Кипър.

Впоследствие чуждите граждани се регистрирали на адреси в съответните държави и кандидатствали за продължително пребиваване на територията на страни от Западна Европа, възползвайки се от сключените фиктивни бракове с българките. Жените, въвлечени в незаконната дейност, били принуждавани да съдействат на индийците и пакистанците пред съответните миграционни власти в различни страни – Австрия, Белгия, Дания и др.

Според разследващите браковете са сключвани първоначално в Кипър, а след това в Белгия, Дания, Австрия, както и в България.

Сумите, които са получили българките, са 1000-1500 евро на сключен брак, твърдят разследващите. Престъпната група е склонявала жените, като им е подсигурявала транспортните и битовите разходи. Давали са им указания, настанявали ги в наети под наем жилища, където идвали индийци и пакистанци. В някои случаи на жените им е намирана фиктивна работа, така че да се възползват от социалната система.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене