Без категория

Градушки и ураганни ветрове отнесоха покриви на къщи в селата Чавдар и Мирково.

буря

Градушки и ураганни ветрове отнесоха покриви на къщи в селата Чавдар и Мирково. В село Челопеч има наводнени мазета, а Църквище и Карлиево са буквално „обрулени“, разказаха жители на населените места пред БГНЕС.

Обстановката в подбалканските села е напрегната. Снощи в община Чавдар е обявено бедствено положение, а в община Златица и село Мирково – частично бедствено положение. В администрацията на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия. Екипи на пожарната цяла нощ отводняваха, електротехници отстраняваха авариите.

Лозята и листата на дървета са на земята – „като зимен пейзаж по средата на юни е“, оплакаха се жители на Челопеч. Приземните етажи и мазета на десетки къщи плуват във вода. Допълнителен проблем създават и изкопните работи по улиците на селото, заради прокарването на газ, следствието на което канализацията е преляла в домовете на хората.

Валежите продължават и днес. Жълт код е обявен в 17 области на Северна и Източна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска и Сливенска.

В 8 области в Северна България ще вали обилен дъжд. Там се очакват значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв.м. Ще има и гръмотевици. В Търговищка, Шуменска и Разградска области се очакват значителни валежи с количества между 20 и 35 л/кв.м, локално до 50 л/кв.м. Там ще има гръмотевични бури и градушки. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Очаква се и покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната. Днес и в и петък има вероятност на повече места валежите да са значителни.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене