Читател на Топ Преса ревна: Защо в църквата в Добърско събират тàкси, все едно сме в чалга заведение?!

Здравейте, уважаема редакция на Топ Преса. Пиша Ви във връзка с една ваша статия, а именно, че Църква „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско е отворена за посетители. Преди няколко години сме ходили там, за да видим изключително ценните стенописи. Бяхме цялото семейство. Да ви кажа честно, посещението ни там не беше никак евтино. Вход с беседа за един човек беше 5 лв.

Ние като едно средно богато българско семейство състоящо се от баба, дядо, две деца, аз и съпругът ми похарчихме около 30 лв., за да влезем и да запалим по една свещ. Да, красиво беше, но повече не сме ходили оттогава. След като прочетох статията, че църквата ще бъде отворена на 3 май за посетители като православен храм, решихме за почивният 6 май да се разходим пак до там. Пътувахме. Времето беше топло и хубаво. Хапнахме в една механа в село Добърско и тръгнахме към църквата.

Имаше два автобуса отвън. Явно доста хора бяха решили да посетят това свято място. Изчакахме да се поизпразни малко, защото вътре имаше много хора. Влязохме и на какво се натъкваме. Отново вход на вратата. Да, вече е 2 лв. и жената, която продаваше свещите ни обясни, че това било дарение за храма. Но нали ние си купуваме свещички за здраве. Това е дарението за храма. Какъв е този вход замаскиран като дарение за влизане.

Нали беше отворен свободно за посетители. Нали вече е православен храм. Какъв е този вход 2 лв. Да, може би много хора ще кажат: „Е какво са два лева“. Да, нищо не са. Но според мен и моето семейство, това не е правилно. Достатъчно дарения получават българските храмове, за да не е нужно да събират пари от нас, които искаме да ги посетим. Вземете пример Рилския манастир или други културни забележителности свързани с българската православна църква. Никъде няма такива такси, замаскирани като дарения. Да, нека да има желязна каса и да се събира нещо за църквата, но да не е задължително. Нека всеки сам да определи дали може и има възможност да остави нещо. Възмутена съм.

Не разбрах разликата отпреди няколко години, че тази прекрасна църква е станала православен храм. Пак се събират някакви такси, като че ли сме в чалга заведение. Не може така. Аз не съм съгласна!

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене