Дискусионно студио „Силата на словото“ под ръководството на старши учител Заприна Глушкова, проведоха в СУ „Никола Вапцаров”-Хаджидимово в Световния ден на книгата и авторското право

По повод Световният ден на книгата в СУ „Никола Вапцаров” –Хаджидимово ,бе проведено  поредното  дискусионно студио „Силата на словото“

Под ръководството на старши учител Заприна Глушкова, която представи презентацията „КНИГАТА, КОЯТО ПРОМЕНИ ЖИВОТА МИ“.

По изключително интересен начин ,старши учител Глушкова, като интересна и забавна  приказка, представи едногодишната дейност на клуб „Журналисти в действие“.

Учениците от 8-ми клас се събраха в конферентната зала на училището, за да дискутират по проблеми и впечатления , предизвикани от последните им прочетени книги.

В инициативата се включи и общински библиотекар при НЧ „Яне Сандански“ – Величка Топалова която с нескрито  възхищение слушаше представените книги на всеки един от учениците. В тази връзка ,Топалова сподели пред всички , че за първи път този ден е празнуван през 1995 г.

Вярва се, че идеята за празника произхожда от Каталуния, където 23 април е денят на Св. Георги Победоносец и по традиция се подарява книга. Гости на мероприятието бяха и класните ръководители на осмите класове.

Учениците от 6-ти клас също се включиха в Световния ден на книгата  в инициативата „Бисерче вълшебно“ 2019. Те си заявиха книгата „Забранете тази книга“ на Алън Грац. Децата ,силно се  заинтригуваха от историята на деветгодишната Ейми Ан и нейната любима книга, която е история за големите победи, на които е способен всеки от нас, дори да е само хлапе.

„Походът на книгите” в СУ „Никола Вапцаров”  не започва  и не свършва на 23 април, а още в началото на учебната година, когато в часовете по български език и литература на старши учител Заприна Глушкова се четат и обсъждат книги.

Заедно с нейните ученици те  поемат и инициативата „Литературата, която вдъхновява” която продължава продължава целогодишно.

Нека на този ден не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха и че качествените книги са един безкрайно достъпен начин за духовно развитие, извисяване на интелекта и знанието, човешкия стремеж към самоусъвършенстване, сподели пред учениците г-жа Глушкова .

На 23-ти април в целият се отбелязва  Световния ден на книгата и авторското право.

Този ден е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН.

С почитането на този празник в целия свят ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Освен това 23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес и Шекспир. На тази дата са починали и други големи писатели – Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис Дрюон, Мануел Мехия Вайехо, Владимир Набоков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене