Областният координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева почете Деня на Ботев

Botev1

С тържествена церемония в Благоевград бе почетен 2 юни – Ден на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Областният координатор на ПП ГЕРБ за Благоевградска област и народен представител Даниела Савеклиева, областният координатор на МГЕРБ Андрей Новаков и общински съветници от партията положиха цветя в знак на признателност пред бюст-паметника на великия българин.

Botev2
Десетки благоевградчани и ученици се включиха в отбелязването на 138-годишнината от подвига на Ботев и четата му. Ритуалът по полагането на венци и цветя започна в 11:00 часа, на площад „Народни будители” с рецитал на ученици от ОУ „Христо Ботев” в Благоевград.

Botev
Ботев започва организирането на чета в Румъния след новината за Априлското въстание. Четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки“ на 16 май 1876 г. и заставяйки капитана да спре на българския бряг при Козлодуй. От там се отправя към Балкана, за да влязат в последния си бой в подножието на връх Вола.
На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене