Фермери протестираха в София заради забавени субсидии

протест фермери
Над 200 животновъди, земеделци и ветеринари протестираха и блокираха за 10-ина минути път Е-79 край Дупница на 6 юни

Сн.: БГНЕС
Програмата за развитие на селските райони се забавя, а това ще лиши земеделците от единствената възможност да бъдат подпомогнати с европейски пари.
Това заявиха от Съюза на животновъдите, чиито представители се събраха на протест на площад „Независимост“ в столицата по време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Само преди дни животновъдите блокираха пътя към Кулата и още тогава обещаха, че ще стигнат до София, а после и до Брюксел.

Малобройният си протест днес животновъдите обясниха с това, че точно сега се прибира храната за животните, както и с липса на средства, за да дойдат до столицата.

Тези тука ни закопаха, да се махат. Нямаме достъп до министерства, нямаме достъп до нищо„, каза фермерът Иван Чалъков.

Според Пенка Христова при забавяне подаването на оставката няма да има време и шансове за усвояването на тези средства. Ще бъдат забавени най вече директните плащания, тъй като те са свързани и с националния бюджет, а той трябва да се направи от новото правителство.

Фермерите се оплакаха, че 84 милиона лв. са раздадени като ваучери за гориво, но никоя бензиностанция не ги приема, а от ресорното министерство им казвали да се оправят както могат.

В два последователни регионални протеста животновъдите поискаха от земеделското министерство да реши проблема с плащанията по „Де минимис“, да изпълни обещанието за разсрочване на кредитите на животновъдите към Фонд „Земеделие“ и да спре раздаването на пасища на фирми, които нямат животни.

След последния такъв протест на 6-и юни министърът на земеделието Димитър Греков коментира, че това са проблеми, които не засягат всички животновъди, и че държавата само за последния месец е отпуснала 15 млн. лв. за подкрепа на сектора.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене