Млада учителка от Разлог преобрази съвсем сама класна стая

На фона на скандалите, които тресат вече месец държавата, от Разлог дойде една добра новина. Там, в малкия град, в едно малко училище, една млада преподавателка успя съвсем сама, със собствени сили да преобрази класната стая на своите възпитаници.

Тя използва априлската ваканция не за почивка, а за ремонт на мястото, в което всеки ден посреща своите любими ученици. Добрият пример даде Мария Арнаудова – преподавател по български език и литература в Разложката професионална гимназия „Никола Стойчев“.
„Има значение в каква обстановка учим с децата. Когато през септември започнах работа като учител, веднага забелязах, че класната стая има нужда от освежаване. Още тогава реших, че ще променя нещата и ще направя стаята много по-приветлива, защото моите ученици го заслужават“ казва Мария Арнаудова.

Още тогава запретнала ръкави и се захванала за работа. Пребоядисала стените, сменила цвета на цокъла, изхвърлила старите етажерки и шкафове, които вече били неизползваеми. Купила портрети и табла и ето така класната стая придобила по-уютен и приветлив вид.

„Тогава обаче не ми стигна времето за всички идеи, които имах и реших да довърша всичко през лятната ваканция. Но сърце не трае, особено, когато искам да ми е хубаво на мен и на децата“, признава младата учителка.

И нетърпелива да започне преобразяването, още първия ден от априлската ваканция се захванала за работа. Действала с размах, типичен за един млад човек – махнала скучната черна дъска, остарелите шкафове, измазала наново цокъла, минала с латекс, подменила балатума и… „Накрая сама се учудих от резултата“, усмихва се тя.

Мария е доволна, защото успяла да направи всичко, което предварително планирала. При това съвсем сама.

„В началото ми изглеждаше, че всичко ще стане много бързо, но после се оказа, че не е толкова лесна работа. Важното е, че резултатите са добри и всички оцениха новия външен вид на стаята“, удовлетворена от работата е Арнаудова.

И двата ремонта – и този през септември, и сегашният, са съгласувани с училищното ръководство, което подкрепило на сто процента желанието на младата преподавателка да освежи класната стая.

„На децата не казах, че ще правя ремонт. Исках да ги правя ремонт. Исках да ги изненадам. Ако им бях ка­зала, те щяха да се включат с голям ентусиазъм, защото всич­ките деца в нашето учили­ще са много добри и отго­ворни. Но аз исках да ги изне­надам. Няма нищо по-ху­баво от това да видиш усмив­ките по лицата на уче­ници­те“, казва Мария.

И всъщ­ност изненадата се получи­ла точно така, както е била планирана. В първия уче­бен ден след ваканцията децата ах­нали, когато прекрачили прага на пре­образената класна стая.

„Госпожо, браво, вие сте единствената, която рабо­ти по време на ваканция. Стаята е пре­красна“, били първите думи на учениците в Разложката професионал­на гимназия.

Добрият при­мер на младата учителка не е единственото хубаво нещо, което се случва тук. Наскоро учебното заведение отпраз­нува 50-го­дишен юби­лей и е в оч­аква­не на ново­въве­дения – да има ком­пютри във всяка класна стая, без­платна интер­нет мрежа, както и въвеждане на елек­тронен дневник.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене