Село се вдигна на бунт срещу златотърсачи

златотърсачи

Подписка срещу незаконен добив на злато от коритото на река Струма стартираха жителите на кюстендилското село Раждавица. „Реката е страшно мътна, това не бива да е така”, коментираха хората. Информацията потвърди и кметът на Раждавица Росица Васева.
От няколко дни незаконна инсталация е разположена във водното корито, пише „Монитор“. Има багер, както и сита за пресяване на пясъка. От дейността на златотърсача река Струма е кална, а терените в село Раждавица влизат в екологичната мрежа “Натура 2000”. Те са защитени зони, а подкопаването на коритото може да наруши екологичното равновесие.

Добивът на злато е в частен имот, поясни кметицата. “Уведомила съм община Кюстендил за случая”, каза Росица Васева. От общинската управа заявиха, че случаят не е от компетенцията на общината и затова са уведомили РИОСВ, РДНСК и Областна дирекция “Земеделие”.

В РИОСВ-Перник засега няма постъпил сигнал за добив на злато в района на село Раждавица, гласи официалното становище на ековедомството. Не са постъпвали и уведомления за инвестиционни намерения за такава дейност. Съгласно Закона за подземните богатства компетентен орган за разрешаване и контрол е Министерството на икономиката и енергетиката.

Село Раждавица се намира на 14 километра северно от Кюстендил. Разположено е в красива котловина на река Струма, при изхода й от Земенския пролом. Над него се извисява Koнявската планина. На около 3 км северозападно от селото се намира извор Света вода, известен със своята целебна сила. Там според легендата е живял известно време свети Йоан Рилски, преди да бъде подгонен от местното население.

bsstruma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене