Обвиненият в „мокра поръчка“ срещу Пеевски бизнесмен Г. Христов е благоевградчанин, завършил е Математическата , випуск 83, син е на акушерка и лекар

41938-632x358

Майката Катя Христова: Синът ми завърши медицина, но не му бе по сърце, не понася кръв, с банкера Цв. Василев се познават от 20 г., работили са в ДЗИ при Емил Кюлев

49-годишният бизнесмен Георги Христов, който бе арестуван на 13-и юни заедно с Красимир Методиев и Венцислав Върбанов по обвинение в опит за убийство на депутата Делян Пеевски, е роден в Благоевград. Той е завършил Математическата гимназия „Акад. Сергей П. Корльов“ през 1983 г. с от­личен успех 5.90, след това записва медицина. Поема по стъпките на родителите си – баща му Иван Христов е бил лекар, а майка му Катя Хрис­това е акушерка. Пред екип на „Струма“ 77-годишната жена вчера заяви:

„Синът ми беше отличен ученик в гимназията. Той за­писа да учи медицина по же­лание на баща си, но тя не му беше по сърце – не може­ше да понася кръв. След то­ва завърши финанси. Зани­мава се със законен бизнес и винаги ми е казвал: „Май­ко, бъди спокойна. Аз няма да допусна нередни неща, защо­то искам като си легна на въз­главницата, да спя спокойно“. Чухме се, след като бе пус­нат от ареста. Днес /б.р. вче­ра/ пак ми се обади да ми ка­же да гледам неговия адво­кат, който каза по телевизия­та, че синът ми е невинен“, каза Катя Христова.

Тя потвърди, че синът й се познава с банкера Цветан Ва­силев от 20 години, когато работили заедно в ДЗИ при Емил Кюлев. След убийство­то на бизнесмена някои от колегите на Георги били уво­лнени и от солидарност с тях и той решил да напусне ДЗИ. Имал своя фирма за недви­жими имоти, но по времето на министър Дянков фали­рал, както хиляди бизнесме­ни, добавя майката.

Неблагополучен се оказал и проектът на Георги Христов за изграждане на хотелски комплекс със здравен център в кв. „Банишора“, в който щял да инвестира американски евреин. Инвеститорът обаче се отказал и проектът про­паднал, а Георги Христов об­явил парцела за продажба, но и досега не се намерили купувачи.

„Бизнесът в последните го­дини е много труден за всич­ки. Моят син имаше проект и за Украйна, но и той се про­вали. След това се захвана с българин в Англия, за когото бе купил цигари. Никак не му е лесно. Трябва да се грижи за двете си деца. Дъщеря му завърши с отличие Софий­ската математическа гимна­зия и записа да учи висша ма­тематика в Англия. Сега за­вършва за бакалавър, а вну­кът е в 6-и клас. Снахата по­лучава добра заплата като лекар по очни болести в ис­панска клиника. Справят се с издръжката на внучката, а сестрата на снахата също е лекар, и тя помага на племен­ницата“, обяснява Катя Хрис­това.

Тя има 37-годишен трудов стаж като акушерка и 1/3 от живота й минал в родилните отделения. „Половината град съм изродила, а аз имам еди­нствен син, когото дълго вре­ме чаках. В тези трудни за мен дни ми помогна много моята приятелка Дочка Кокарешкова, чиито две дъщери Ани и Мария съм изродила и ги чувствам като мои деца. Моят син е отговорен към се­мейството си и не вярвам, че може да се занимава с нещо лошо. Много неща ми спест­ява, за да не ме тревожи. Ба­ща му почина преди 5 годи­ни, той работеше в „Народно здраве“ в Окръжния народен съвет в Благоевград.

Не знаех, че синът ми има диабет. От телевизията нау­чих, че е вдигнал кръвното в ареста. Не знам откъде дой­доха тези неща, не ми е спо­делял. Слушах и генерал Ата­нас Атанасов, който много добре каза, че това е мани­пулация, а прокуратурата е зависима от политиците“, ка­за майката Катя Христова.

Другият арестуван – Кра­симир Методиев, е перниш­ки бизнесмен, заедно с Вен­цислав Върбанов били биз­нес партньори с Георги Хрис­тов.

Новината за ареста на Георги Христов втрещи него­вия съученик от Математи­ческата гимназия в Благоев­град Иван Прангов. „Жоро лекарчето ли е арестуван“ Не съм го виждал от 10 години. Знам, че се занимава с няка­къв бизнес“, каза Прангов.

Учители от гимназията помнят Георги Христов като изключително скромен и до­бър ученик. Вера Маркова, а преди това Андрей Китанов му били класни ръководите­ли. Знаели за него само, че завършил стоматология и имал успешна зъболекарска практика.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене