Първи председател на френското геоложко дружество и първи изследовател на геологията на Балканите и България

Макар че е от Хамбург, Германия, Ами Буе има честта да е първият председател на френското геоложко дружество от 1830 г. и е първият, който изучава геологията на Балканите, включително и части от България, намиращи се тогава в територията на турската империя.

Роден е на 16 март 1794 г. Учението си започва в родния си град Хамбург и то е свързано с търговия. След Хамбург учи в Берн и Женева, Швейцария. От търговските науки се прехвърля към естествените и това прави в Париж. Специализира се и в областта на медицината в университета в Единбург, Великобритания.

Макар и натрупал в мисловната си съкровищница обемисти и всестранни познания, той намира място и за геологията. Увлечението му по тази наука за земята идва още в ранните му студентски години. Където и да е учил, все е търсил възможности да разшири познанията си и в тази научна област. И това става все повече и повече и пътят му на учен-геолог се отваря 1818 г. с работа в Париж, Берлин и Виена.

Житейската си съдба Ами Буе свързва с геологията из почти всички страни в Европа. Не са подминати и страните на Балканите, които по това време са в Турция, където географски и административно е и България. Първите си експедиционни пътувания из земите на Балканите започва 1835 г. За да може по-добре да контактува с местните власти и населението в обхождащите райони, се е подготвил да си служи с турски, сръбски и други езици.
От 1836 до 1838 г. осъществява различни обиколки и из части на България. Една от тях е из долината на Струма и ограждащите я планини Рила, Пирин, Славянка, Беласица, Малешевска, Влахина. Част от обследванията си помества в първата издадена карта на Балканския полуостров в 1840 г., както и под формата на научни публикации.

Капиталният труд на Ами Буе с енциклопедичен характер е под заглавие „Европейска Турция“ с геоложката част „Геоложка скица на Европейска Турция“. Наред с геоложките си проучвания, Ами Буе описва и значими части от историческото минало на обходените земи, местните нрави, обичаи, уредба на живот. Трудовете му излизат и на английски, и на други езици. Най-ценните му проучвания, свързани със сегашните територии на България, са извършени по време на първата му обиколка от 1836 г.

Работата си по геологията на Балканския полуостров Ами Буе продължава почти до края на живота си, чийто край е на 4 декември 1881 г. във Виена.

Свършва един живот, увенчан с трудове, представляващи интерес и сега за научни работници и природолюбители, а послужили и като добра база за нови геоложки и други проучвания, осъществени от негови последователи, сред които са Огюст Викенел, Ферен Тоула и Фердинанд фон Хохщетер, и много български геолози, всички със съществен принос и в съвременната геология на България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене