20 години от смъртта на Николай Добрев се навършват днес

Николай Добрев се отказа връчения му от президента Петър Стоянов мандат за съставяне на правителство на БСП

20 години от смъртта на Николай Добрев се навършват днес – политикът, на когото се наложи да вземе тежкото решение да се откаже от властта, за да предотврати гражданска война в България и национална катастрофа. На 4 февруари 1997 г. известният с тежкия си македонски характер Добрев постави националния интерес над партийния и върна връчения му от президента Петър Стоянов мандат за съставяне на правителство на БСП, припомнят от Dir.bg.

  С това вътрешният министър от кабинета „Виденов“ даде възможност за провеждане на предсрочни парламентарни избори и сложи край на продължителните масови протести срещу управлението на социалистите.

Вероятно и до днес, за много от редовите членове на БСП, Николай Добрев е предател за това, че дава доброволно властта в ръцете на СДС. Самият той обаче казва пред другарския съд същата вечер:

„Отрежете ми главата, аз не съм предател. Ако останем на власт, не може да освободим улицата без насилие. Не подценявайте масовото недоволство! Второ, ние не можем да спрем летенето към пропастта“.

От 19 април 1997 г. до смъртта си Николай Добрев остава депутат в 38-ото Народно събрание. На 17 април 1999 г. 52-годишният политик загуби битката с тежко онкологично заболяване.

Учредената през 2002 г. фондация „Институт „Николай Добрев“ връчва ежегодно на негово име награда за морал и доблест в политиката и за млад перспективен политик.

Кой бе Николай Добрев?

Роден е на 19 октомври 1947 година в град Гоце Делчев. Завършва геофизика във Висшия минно-геоложки институт в София, след което е инженер в Лабораторията по подземна и ядрена геофизика и геохимия. От 1973 година Николай Добрев работи в Димитровския комунистически младежки съюз, като достига до постовете първи секретар на Окръжния комитет в Благоевград и секретар на Централния комитет.

  От 1988 до 1990 година е кмет на община „Надежда“ в София. През 1991 година Николай Добрев става народен представител и член на Висшия съвет на БСП. От 1994 година е член на Изпълнителното му бюро и председател на парламентарната Комисия по национална сигурност. Той става министър на вътрешните работи в правителството на Жан Виденов, след като предшественикът му Любомир Начев подава оставка в резултат на медиен скандал.

Николай Добрев има две деца – Кирил и Марияна. Кирил Добрев в момента е зам.-председател и член на Националния съвет на БСП, а Марияна Добрева в продължение на 10 години бе дясната ръка на Георги Първанов в президентството. След това тя се отдаде на частен бизнес, като е съдружничка на един от синовете на Първанов.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене