След националните протести и след решението на правителството увеличението на заплатите на здравните специалисти вече е факт

Добрата новина! Минималната заплата на медицинските специалисти в МБАЛ Югозападна вече е 950 лв.

Първа в Югозапада МБАЛ “Югозападна болница”, която обслужва общините Сандански, Петрич, Струмяни и Кресна, официално вдига заплатите от 1.04.2019 г.

Здравните специалисти (медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори) ще стартират с 950 лв. заплата. Заплатите на лекарите също се повишават. Това потвърди и управителят на “Югозападна болница” д-р Илия Тонев.

“Добрият мениджмънт на МБАЛ “Югозападна болница” и стабилното финансово състояние направиха възможно увеличението на заплатите. Обединението на болниците в Сандански и Петрич бе изключително добро управленско решение, което повлия на цялостното развитие на здравеопазването в региона и доброто финансово състояние, което в момента позволява увеличението на заплатите в МБАЛ “Югозападна болница”, заяви болничният управител.

Всички медсестри от болницата в Сандански се включиха в протеста на 1 март. Те протестираха символично с лентички с надпис “Протест”, които собственоръчно изработиха. Част от исканията на хората в бели престилки бяха: еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, която да е в размер на две минимални работни заплати за страната (т.е. 1120 лв.).

Колективният трудов договор предвижда медицинските сестри да получават минимум 900 лв. допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), връщане на медицинските стандарти./Струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене