Парламентът обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България

Парламентът обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България. „За“ обявяването на града като историческа и духовна столица на страната гласуваха 99 народни представители, без „против“ и „въздържали се“. Точката бе включена в дневния ред в началото на заседанието по предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Проекторешението е внесено от депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС на 4 април 2019 г. Предложението е от Инициативен комитет, представляващ великотърновската общественост и подкрепено с решение на Общинския съвет на града от 28 март 2019 г.

В мотивите се посочва, че градът е ключов не само за българската и европейската история, но и за българската идентичност, уточнява Фокус.

При представянето на мотивите на проекторешението народният представител от ПГ на ГЕРБ в 4-и Многомандатен избирателен район – Велико Търново Станислава Стоянова посочи, че Търново е неразривно свързан с дълбините на историята на нашите земи. Тя отчете и ролята на Търново в епохата на Българското възраждане, както и че градът е център на 1-ви революционен окръг и че в него се провежда Учредителното народно събрание.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене