Без категория

Поражения от поройните дъждове и градушки в община Сатовча

main_b

Улиците в Сатовча се превърнаха в реки, снимки: infomreja.bg

Нови поражения нанесоха поройните дъждове и градушки в община Сатовча, където само преди три дни – в петък 13-и, местните жители преживяха невиждан досега воден ад.

Днес отново над Сатовча и съседните села, както и в целия Гоцеделчевски регион се изляха обилни дъждове, придружени със силен вятър и страховити гръмотевици.

В сатовчанските села Фъргово и Вълкосел градушка унищожи на 70% от тютюна и зеленчуците. Полската част, улици и пътища бяха буквално залети с вода.

„Такъв ден не помним да е имало някога, все едно сме в тропическите страни. На няколко пъти както си грее слънцето, небето сякаш се разцепи от светкавици, гърмежи, силен вятър и много дъжд и направо ни отнесе“, коментираха по-възрастните хора от региона, които припомнят, че днес е Видовден и на този ден Бог се разплаща с грешниците и длъжниците си.

Според народното поверие празникът Видовден е в чест на Вида – сестра на двамата светци Вартоломей и Елисей, наричани още „градушкари”. Смята се, че Вида наказва своите братя за сторените от тях пакости. Така градушката и други природни бедствия идват като наказание за извършен грях. От там идва и изразът: „Ще дойде Видовден“, т.е. ще има възмездие за провинилите се.

След петъчния потоп кметът на общината Арбен Мименов заяви, че по предварителни разчети щетите са за близо 500 000 лева. С днешния порой извънредното положение в Сатовча продължава.

Вчера общинска комисия е обиколила засегнатите улици, наводнените къщи и мазета, пътищата с отнесена асфалтова настилка и блокираните колектори и участъци от ВиК мрежата.

„Четири са семействата от Сатовча, които са пострадали най-много от наводненията. В селото има и изгорели от гръмотевиците телевизори, компютри и домакинска техника“, каза общинският управник.

Утре в Сатовча пристигат експерти от Областната администрация в Благоевград за съставяне на протокол, който ще бъде представен в Министерски съвет за отпускане на средства за възстановяване на щетите.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене