Водач на лек автомобил изправен на подсъдимата скамейка за предизвикано ПТП, при което загинал пътуващия с него мъж

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Н.Н. за предизвикано от него пътно-транспортно произшествие, при което загинал пътник. Престъплението е по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

На 25.05.2016 г. обвиняемият Н. управлявал лек автомобил „БМВ“, като пътувал от  София за  Гоце Делчев. В колата му имало и двама пътници – Х.М. и Г.В.

Около 17:50 ч. той се движел със скорост от около 79 км/ч зад товарен автомобил с полуремарке, шофиран от Р.П.

В района на км. 54 на път II – 19 водачът на камиона задействал спирачната уредба, за да намали скоростта. Въпреки наличието на хоризонтална пътна маркировка, Р.П. предприел пресичане на лявата лента, за да завие към отбивка за асфалтова база.

Водачът на лекия автомобил – обвиняемият Н., възприел намаляването на скоростта на движещия се пред него камион, но от своя страна не намалил скоростта на движението на неговото МПС. Това довело до скъсяване не дистанцията между тях. Н.Н. предприел технически неправилни действия, когато, намирайки се на разстояние на около 25 м., отклонил колата си наляво, навлизайки в насрещната лента за движение.

Р.П. продължил с косо навлизане на товарния автомобил в лявата лента за движение, като намалил скоростта до 16 км/ч. Обвиняемият Н. пък  предприел отклоняване на автомобила надясно, при което загубил частично напречната си устойчивост.

Поради скъсената дистанция между двете превозни средства последвал удар.

В резултат на сблъсъка между двете МПС пътуващият на предната седалка в лекия автомобил Г.В. получил травми, от които починал на място.

От заключението на извършената съдебно-медицинска експертиза е видно, че пострадалият имал гръдна травма, пълно разкъсване на стената на аортната дъга, счупване на глезена, бедрата и носни кости. Смъртта му е настъпила мигновено.

Водачът на лекия автомобил е имал техническа възможност да предотврати ПТП-то, ако е предприел спиране или намаляване на скоростта в по-ранен момент.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Н.Н. да продължи в съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене