Град в Югозапада с черна статистика! Осем погребения само за ден

Черна статистика отчетоха в Дупница. Само за един ден на градските гробища са погребани 8 човека. От началото  на годината в община Дупница са починали 225 души, някои от тях в чужбина, но с адресна регистрация в града.

6 смъртни акта са издали на 7 април медиците в Спешен център – Дупница на хора на възраст от 50 до 80 години. Повечето от тях са починали след прекаран инсулт или инфаркт.

На 7 април в гробищния парк на Дупница е бил дежурен отец Илия Дичев. В този ден са погребани 8 души.

“Някои от близките на покойниците отказаха опело, нямали пари да го платят. Тези случаи са рядкост, но ги има. По ценоразписа на БПЦ цената на опелото е 90,00 лв., но свещениците в Дупница взимат по 70 лв., като от тях 40 лв. остават за черквата. Това наистина е цена, която е непосилна за някои от близките, и те отказват ритуала”, заяви отец Илия Дичев.

“Аз не съм имал случаи на отказ от опело. Бедните хора събират пари оттук-оттам и си плащат”, заяви архиерейският наместник отец Георги Паликарски.

Репортерска проверка установи, че в погребалните агенции в Дупница, които са частни, общински няма, че най-евтиното погребение струва около 360-400 лв. По-заможните си позволяват по-скъпи погребения, цената на които стига до 1500 лв.

Служител в погребална агенция заяви, че често близки на покойници нямат възможност да платят всичко необходимо за едно погребение, ковчег, свещи, кърпи… и плащат на по-късен етап. „Някои и забравят да се издължат”, заяви служителят./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене