Connect with us

Здраве

Надежда за онкоболните

Published

on

Асцитът се среща при различни видове рак

Д-р Николай Ковачев е специалист по обща хирургия в частна болница в Стара Загора. В това отделение се прилагат лапароскопски операции, чернодробна хирургия и циторедуктивна хирургия, също и методиката HIPEC. Основните интереси на д-р Николай Ковачев са в областта на онкологичната хирургия, HIPEC методиката и лапароскопската хирургия. 

Кога и защо се появява асцит при някои онкологични заболявания? Какво е основното лечение? Кога се стига до т.нар. лапароцентеза? Съществуват ли нови процедури за контрол на асцита в съвременната онкология? Има ли нови насоки и концепции за по-ефективно лечение на раковите заболявания? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с хирурга д-р Николай Ковачев.

– Д-р Ковачев, да започнем с определение на състоянието асцит? В какво се изразява то?

– Асцит (в буквален превод от старогръцки) – воднянка, е медицински термин, с който се обозначава наличие на серозна течност в коремната кухина. Това състояние може да се дължи на различни причини, включително редица заболявания и прием на някои лекарствени вещества.

– Оказва се, че това е тежко усложнение най-вече при онкологично болните. Често срещано състояние ли е?

– При онкологично болните асцитът се появява в по-напредналите стадии на заболяването. Дължи се на блокиране на естествения механизъм на секреция/резорбция на перитонеалната течност от перитонеалните метастази. Понякога е следствие и от напреднали чернодробни метастази, довели вторично до чернодробна увреда и асцит. Асцитът се среща при различни онкологични заболявания, като преобладава при тези, при които засегнатите органи са в коремната кухина – стомах, тънки и дебели черва, яйчници, матка. Възможно е да възникне и при рак на гърдата, на простатата и др.

– Какво се предприема, преди да започне лечение на това състояние?

– Преди да започне лечението на асцит при онкологично болните, е необходимо да се направи преглед, ехография, както и стандартните изследвания на кръвните показатели и  туморни маркери в зависимост от основното заболяване.

Основният лечебен метод се изразява в това да се предпише на пациента редовно приемане на диуретични средства. Заедно с това точно в такъв период е препоръчителен режим с по-малко физическо натоварване. Задължително се прилагат мерки за намаляване на порталната хипертензия, т.е., да се намали наличието на високо налягане при порталните вени. Вземат се мерки за облекчаване на силно затруднената дейност на черния дроб и т.н. Искам да изтъкна, че специално този пункт в лечението на асцита трябва да се извършва от много добри специалисти и хирурзи. Но, това, разбира се, е временно решение на проблема.

Д-р Ковачев

– Кога се стига до пункция в коремната кухина и в какво се изразява тя? Може ли да има странични ефекти или да се окаже недостатъчно ефективна?

– Ако мерките се окажат неефективни или слабо ефективни, задължително настъпва необходимост от пункция в коремната кухина, където се е събрало по-голямо количество течност. Това е т.нар. консервативно лечение, като процедурата е наричана още лапароцентеза. Тя включва пробиване на коремната кухина близо до пъпа. Пункцията се провежда след прилагане на местна упойка. Цялата процедура протича бавно, защото течността трябва да изтича много бавно… След няколкократни пункции обаче започват да се образуват сраствания и т.нар. сепариране (отделяне, сегментиране) между органите в корема. А това води до невъзможност да се източи напълно събраната течност. Страничните ефекти на процедурата включват замайване, понякога световъртеж, понижение на кръвното налягане. Рисковете са обичайни за хирургична интервенция, но в опитни ръце са сведени до минимум.

– Съществуват ли нови процедури за контрол на асцита в съвременната онкология?

– Да, в съвременната онкология се прилагат и нови процедури в опит за контрол на асцита. Въведени са няколко възможни варианта на приложение на химиотерапия в корема:

• PIPAC – инсуфлация на химиотерапевтик под формата на аерозол;

• HIPEK – високотемпературна химиотерапия в съчетание с т.нар. циторедуктивна хирургия;

• EPIC – нормотермична химиотерапия за 24 часа през дренажи, поставени в коремната кухина.

При лечението на малигнения асцит е нужно да има оценка на т.нар. PCI (Peritoneal cancer index) – индекс за разпространението на малигненото заболяване в корема. Искам да отбележа, че гореизброените методики са напълно нови концепции, за разлика от остарелите и изоставени в практиката т.нар. шънтови операции, които са свързани с редица усложнения.

– В какво се изразява т.нар. HIPEC терапия, какви са нейните предимства? Подходящ ли е този метод за всички болни или само при определени локализации на онкологично заболяване?

– При операцията хирургът премахва всички тумори, които вижда. Но за да унищожим и раковите клетки, които не можем да видим, в края на операцията се прилага химиотерапия на оперираните органи чрез HIPEC. Ако химиотерапевтикът е вкаран по венозен път, перитонеумът не позволява да се достигне достатъчна концентрация в туморите, разположени от вътрешната страна на перитонеума. Именно HIPEC преодолява този проблем. Използва се специална апаратура, като се прилага загрят разтвор на химиотерапевтик в много високи концентрации директно в коремната кухина по време на операцията. Процесът се състои в позициониране на термосонди в различни части на корема. Температурата се измерва в реално време на 5 различни места, защото в определени области са нужни високи температури, докато в други области – нормални температури. Колкото по-висока е температурата, толкова по-голям е ефектът от химиотерапевтика. Способността му да убива раковите клетки се увеличава в пъти. Чрез HIPEC се постигат концентрации 400, дори с 500 пъти по-големи от тези, които може да бъдат достигнати с венозната химиотерапия.

Тази терапия е подходяща при селектирани болни, при които вече е определен т.нар. перитонеален канцер индекс – PCI, който отразява степента на ангажираност на метастазите в корема. Ще ви дам пример за ефекта от HIPEC терапията: ако преди се отбелязваше 100-процентна смъртност на заболелите от карцином на апендикса с перитонеални метастази, то днес, с помощта на HIPEC е постигната 5-годишна преживяемост при 90% от пациентите. Като цяло, ключът за успех от лечението е внимателна селекция на пациентите и извършване на много прецизна операция. Искам обаче да отбележа, че HIPEC е само добавка и не може да замести свръхспециализираната хирургична интервенция, т.нар. циторедуктивна хирургия.

– А какво обхваща циторедуктивната хирургия, която споменахте? 

– Очертава се тенденция за тясно профилиране в хирургията – т.нар. циторедуктивна хирургия. Това е специалност, която касае добре подготвени онкологични хирурзи, които оценяват напредналото раково заболяване, засегнатите органи, метастазите. И съответно предлагат оптимално съчетание на хирургия и химиотерапия за локално и системно повлияване. И всичко това в името на лечението на смятаното доскоро за нелечимо раково заболяване.

И второ, развитието на напълно новата концепция за химиохирургията, която се изразява в съчетаването на хирургията с точно подбран и прецизиран спрямо туморната биология медикамент, съчетан с методи, подобряващи проникването му: налягане, висока температура, циклично приложение през определени интервали и др. Тези два елемента очертават един напълно нов и светъл път за онкологично болните.

Яна БОЯДЖИЕВА   

zdrave.to

 

Здраве

Естествен имунитет! Нулева смъртност от Ковид в…

Published

on

Швеция постигна нулева смъртност от COVID-19 през последните седмици. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в страната от 14 юли не е регистриран нито един смъртен случай от заразата, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В хода на ваксинационната кампания в Швеция са поставени повече от 10 милиона дози ваксини, като напълно ваксинирани са вече близо 50 процента от населението на страната. В Швеция напоследък се отчитат средно между 400 и 600 новозаразени с коронавируса за денонощие, което е едва 6 процента от максималните показатели, регистрирани през декември миналата година.

От началото на пандемията в Швеция са регистрирани над милион заразени и повече от 14 600 жертви на COVID-19.

Continue Reading

Здраве

Одобриха още една ваксина за деца от 12 до 17 години

Published

on

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към ЕМА (CHMP) е препоръчал разширяване на обхвата на разрешението за употреба на ваксината срещу COVID-19 Spikevax (преди това COVID-19 Vaccine Moderna), за да се включи употребата й при деца от 12 до 17 години. Ваксината вече е разрешена за употреба при хора на възраст на и над 18 години.

Употребата на ваксината Spikevax при деца на възраст от 12 до 17 години ще бъде същата, както при хора на и над 18 години. Тя ще се прилага като две инжекции в мускул в горната част на ръката, приложени през интервал от четири седмици.

Ефектите на Spikevax са изследвани в проучване, включващо 3 732 деца на възраст от 12 до 17 години. Това проучване продължава в момента и се провежда в съответствие с Плана за педиатрично изследване (PIP) за Spikevax, който е съгласуван с Педиатричния комитет към ЕМА (PDCO).

Проучването показва, че Spikevax води до развитие на антитяло-отговор при 12-17-годишните, който е сравним с този при млади възрастни 18-25 години (отговорът е определен чрез нивото на антитела срещу SARS-CoV-2). В допълнение, нито едно от 2 163 деца, получили ваксината, не е развило COVID-19, в сравнение с четири деца, развили COVID-19, от общо 1 073, на които е приложена инжекция с плацебо. Тези резултати дават основание CHMP да достигне до заключение, че ефикасността на Spikevax при възрастовата група 12-17 години е сходна с тази при възрастните.

Най-честите нежелани реакции при деца на възраст от 12 до 17 години са сходни с наблюдаваните при хора на и над 18 години. Те включват болка и оток на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болка в мускулите и ставите, уголемени лимфни възли, втрисане, гадене, повръщане и повишена температура. Тези нежелани реакции обикновено са в лека до умерена степен и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинация.

CHMP отбелязва, че поради ограничения брой деца и юноши, които са включени в проучването, то не би могло да открие нови нечести нежелани реакции или да оцени риска от известни нежелани реакции като миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на мембраната, която обвива сърцето).

Общият профил на безопасност на Spikevax, определен при възрастни, обаче, е потвърден в проучването при юноши.

Следователно CHMP счита, че ползите от Spikevax надвишават рисковете при деца на възраст от 12 до 17 години, по-конкретно при тези от тях, които са със заболявания, които повишават риска от тежко протичаща COVID-19 инфекция.

Тъй като ваксината се използва във ваксинационни кампании в държавите членки, нейните безопасност и ефикасност както при деца, така и при възрастни ще продължат да бъдат проследявани отблизо чрез системата за фармакологична бдителност на ЕС и текущи и допълнителни проучвания от компанията и от европейските власти.

Continue Reading

Здраве

Внимание! Eто кои са признаците за топлинен удар

Published

on

Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани в началото с „летен грип”.

Бъдете нащрек за:

• гадене или повръщане;
• умора, главоболие;
• дезориентация или объркване;
• мускулни потрепвания.

Ако мислите, че имате проблеми, свързани с топлината, осигуряването на климатизирана среда и питейна хладка вода са най-важните неща за вършене. Ако те не помогнат или симптомите продължават, свържете се с вашия лекар или отидете в болница със спешно отделение.

Continue Reading

Здраве

Ваксините срещу COVID-19 и сърдечно-съдовите заболявания

Published

on

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболяемост и смъртност в световен мащаб. В България на всеки трима души двама умират от такива заболявания, които включват инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност и др.

Всички проучвания, проведени до момента, показват, че COVID-19 протича по-тежко при хора със сърдечно-съдови заболявания. Тъй като коронавирусната инфекция може да атакува директно сърцето, при тези пациенти често се развиват усложнения. Някои от тях са свързани с възпаление на сърдечния мускул (вирусен миокардит) или на перикарда (външната обвивка на сърцето) като вирусен перикардит. При нарушения в съсирването на кръвта при тези пациенти е възможно да се стигне и до миокарден инфаркт, до запушване на коронарен съд, защото коронавирусът улеснява образуването на тромби. iStock/Getty ImagesНай-честите нововъзникнали сърдечно-съдови усложнения вследствие на COVID-19 са:

– ритъмни нарушения на сърдечната дейност – при 15 до 20 % от пациентите;
– венозни тромбози – при до 30 % от пациентите;
– неголеми перикардни изливи – при около 20 % от пациентите;
– артериални тромбози – при 3 % от пациентите;
– миокардно засягане, открито само с лабораторни методи (hsTnI, CRK, CRK-MB) – при до 1/3 от пациентите;
– миокардит с тежка сърдечна недостатъчност, кардиогенен шок – при до 1 % от пациентите.

Важно е да се знае, че при немалък процент от пациентите със сърдечно-съдови заболявания се наблюдава и по-висока вероятност от летален изход в хода на COVID-19. Ето защо, както и на базата на данните до момента за влиянието на коронавирусната инфекция върху тези пациенти, големи международни организации, сред които Американската сърдечна асоциация и Американският колеж по кардиология препоръчват приоритетна ваксинация на пациентите с напреднали сърдечно-съдови заболявания. Направените досега изследвания категорично сочат, че имунизацията на тези хора с одобрените до момента в ЕС ваксини срещу COVID-19 им осигурява надеждна защита от по-тежко протичане на заболяването.
Според Експертния съвет по медицинската специалност „Кардиология“ към министъра на здравеопазването е препоръчително ваксинацията да бъде приоритетна при следните пациенти:

– със сърдечна недостатъчност – клас III и IV по NYHA;
– с исхемична болест на сърцето – триклонова болест или стеноза на ствол, както и пациенти със стенокардия;
– с пулмонална хипертония и NYHA клас III или IV;
– със скорошна, непланова хоспитализация по повод сърдечно-съдово заболяване;
– с напреднала периферно-съдова болест;
– с вродени сърдечни заболявания в зряла възраст, клас C и D;
– с повече от два, неконтролирани рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания (артериална хипертония, захарен диабет, затлъстяване).

Най-подходящото време за ваксиниране на хората със сърдечно-съдови заболявания е сега, през летните месеци, когато темпото на разпространение на инфекцията е относително бавно. Така, през зимата, когато вероятността за нова вълна е по-висока, те ще бъдат по-защитени. iStock/Getty Images

Препоръчително при хората с тежки сърдечно-съдови смущения преди ваксиниране да се направи консултация с лекар-специалист по кардиология, който да прецени състоянието им, тъй като всеки случай е индивидуален.

dariknews.bg

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ПОПУЛЯРНИ