Connect with us

Здраве

Надежда за онкоболните

Published

on

Асцитът се среща при различни видове рак

Д-р Николай Ковачев е специалист по обща хирургия в частна болница в Стара Загора. В това отделение се прилагат лапароскопски операции, чернодробна хирургия и циторедуктивна хирургия, също и методиката HIPEC. Основните интереси на д-р Николай Ковачев са в областта на онкологичната хирургия, HIPEC методиката и лапароскопската хирургия. 

Кога и защо се появява асцит при някои онкологични заболявания? Какво е основното лечение? Кога се стига до т.нар. лапароцентеза? Съществуват ли нови процедури за контрол на асцита в съвременната онкология? Има ли нови насоки и концепции за по-ефективно лечение на раковите заболявания? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с хирурга д-р Николай Ковачев.

– Д-р Ковачев, да започнем с определение на състоянието асцит? В какво се изразява то?

– Асцит (в буквален превод от старогръцки) – воднянка, е медицински термин, с който се обозначава наличие на серозна течност в коремната кухина. Това състояние може да се дължи на различни причини, включително редица заболявания и прием на някои лекарствени вещества.

– Оказва се, че това е тежко усложнение най-вече при онкологично болните. Често срещано състояние ли е?

– При онкологично болните асцитът се появява в по-напредналите стадии на заболяването. Дължи се на блокиране на естествения механизъм на секреция/резорбция на перитонеалната течност от перитонеалните метастази. Понякога е следствие и от напреднали чернодробни метастази, довели вторично до чернодробна увреда и асцит. Асцитът се среща при различни онкологични заболявания, като преобладава при тези, при които засегнатите органи са в коремната кухина – стомах, тънки и дебели черва, яйчници, матка. Възможно е да възникне и при рак на гърдата, на простатата и др.

– Какво се предприема, преди да започне лечение на това състояние?

– Преди да започне лечението на асцит при онкологично болните, е необходимо да се направи преглед, ехография, както и стандартните изследвания на кръвните показатели и  туморни маркери в зависимост от основното заболяване.

Основният лечебен метод се изразява в това да се предпише на пациента редовно приемане на диуретични средства. Заедно с това точно в такъв период е препоръчителен режим с по-малко физическо натоварване. Задължително се прилагат мерки за намаляване на порталната хипертензия, т.е., да се намали наличието на високо налягане при порталните вени. Вземат се мерки за облекчаване на силно затруднената дейност на черния дроб и т.н. Искам да изтъкна, че специално този пункт в лечението на асцита трябва да се извършва от много добри специалисти и хирурзи. Но, това, разбира се, е временно решение на проблема.

Д-р Ковачев

– Кога се стига до пункция в коремната кухина и в какво се изразява тя? Може ли да има странични ефекти или да се окаже недостатъчно ефективна?

– Ако мерките се окажат неефективни или слабо ефективни, задължително настъпва необходимост от пункция в коремната кухина, където се е събрало по-голямо количество течност. Това е т.нар. консервативно лечение, като процедурата е наричана още лапароцентеза. Тя включва пробиване на коремната кухина близо до пъпа. Пункцията се провежда след прилагане на местна упойка. Цялата процедура протича бавно, защото течността трябва да изтича много бавно… След няколкократни пункции обаче започват да се образуват сраствания и т.нар. сепариране (отделяне, сегментиране) между органите в корема. А това води до невъзможност да се източи напълно събраната течност. Страничните ефекти на процедурата включват замайване, понякога световъртеж, понижение на кръвното налягане. Рисковете са обичайни за хирургична интервенция, но в опитни ръце са сведени до минимум.

– Съществуват ли нови процедури за контрол на асцита в съвременната онкология?

– Да, в съвременната онкология се прилагат и нови процедури в опит за контрол на асцита. Въведени са няколко възможни варианта на приложение на химиотерапия в корема:

• PIPAC – инсуфлация на химиотерапевтик под формата на аерозол;

• HIPEK – високотемпературна химиотерапия в съчетание с т.нар. циторедуктивна хирургия;

• EPIC – нормотермична химиотерапия за 24 часа през дренажи, поставени в коремната кухина.

При лечението на малигнения асцит е нужно да има оценка на т.нар. PCI (Peritoneal cancer index) – индекс за разпространението на малигненото заболяване в корема. Искам да отбележа, че гореизброените методики са напълно нови концепции, за разлика от остарелите и изоставени в практиката т.нар. шънтови операции, които са свързани с редица усложнения.

– В какво се изразява т.нар. HIPEC терапия, какви са нейните предимства? Подходящ ли е този метод за всички болни или само при определени локализации на онкологично заболяване?

– При операцията хирургът премахва всички тумори, които вижда. Но за да унищожим и раковите клетки, които не можем да видим, в края на операцията се прилага химиотерапия на оперираните органи чрез HIPEC. Ако химиотерапевтикът е вкаран по венозен път, перитонеумът не позволява да се достигне достатъчна концентрация в туморите, разположени от вътрешната страна на перитонеума. Именно HIPEC преодолява този проблем. Използва се специална апаратура, като се прилага загрят разтвор на химиотерапевтик в много високи концентрации директно в коремната кухина по време на операцията. Процесът се състои в позициониране на термосонди в различни части на корема. Температурата се измерва в реално време на 5 различни места, защото в определени области са нужни високи температури, докато в други области – нормални температури. Колкото по-висока е температурата, толкова по-голям е ефектът от химиотерапевтика. Способността му да убива раковите клетки се увеличава в пъти. Чрез HIPEC се постигат концентрации 400, дори с 500 пъти по-големи от тези, които може да бъдат достигнати с венозната химиотерапия.

Тази терапия е подходяща при селектирани болни, при които вече е определен т.нар. перитонеален канцер индекс – PCI, който отразява степента на ангажираност на метастазите в корема. Ще ви дам пример за ефекта от HIPEC терапията: ако преди се отбелязваше 100-процентна смъртност на заболелите от карцином на апендикса с перитонеални метастази, то днес, с помощта на HIPEC е постигната 5-годишна преживяемост при 90% от пациентите. Като цяло, ключът за успех от лечението е внимателна селекция на пациентите и извършване на много прецизна операция. Искам обаче да отбележа, че HIPEC е само добавка и не може да замести свръхспециализираната хирургична интервенция, т.нар. циторедуктивна хирургия.

– А какво обхваща циторедуктивната хирургия, която споменахте? 

– Очертава се тенденция за тясно профилиране в хирургията – т.нар. циторедуктивна хирургия. Това е специалност, която касае добре подготвени онкологични хирурзи, които оценяват напредналото раково заболяване, засегнатите органи, метастазите. И съответно предлагат оптимално съчетание на хирургия и химиотерапия за локално и системно повлияване. И всичко това в името на лечението на смятаното доскоро за нелечимо раково заболяване.

И второ, развитието на напълно новата концепция за химиохирургията, която се изразява в съчетаването на хирургията с точно подбран и прецизиран спрямо туморната биология медикамент, съчетан с методи, подобряващи проникването му: налягане, висока температура, циклично приложение през определени интервали и др. Тези два елемента очертават един напълно нов и светъл път за онкологично болните.

Яна БОЯДЖИЕВА   

zdrave.to

 

Здраве

Внимание! Идат 5 мощни магнитни бури

Published

on

Специалистите съветват хората в тези часове да намалят физическата активност и да ограничат алкохола

2020 година си отива със силна геомагнитна активност, а магнитните бури през месеца ще са поне 5. Голямата слънчена активност започва още в средата на следващата седмица.

На 3 декември се чака средна магнитна буря. Още в петък обаче се чака ново слънчево изригване, а на 5 декември ще има силна магнитна буря.

Следващата силна буря ще е точно на студентския празник – 8 декември. Коледните празници също ще са със завишена геомагнитна активност.

Особено силна ще е бурята на 26 декември. Тя ще продължи през целия ден. Последната магнитна буря за годината ще е  на 29 декември  и ще е със средна интензивност.

И за петте магнитни бури се чака пик в часовете от 16:00 до 18:00 и от 23:00 до 24:00. Специалистите съветват хората в тези часове да намалят физическата активност и да ограничат алкохола.

Задължително е да се взима аспирин, който действа разреждащо на кръвта.

За повишената възбудимост се препоръчват успокояващи средства като мента, глог и валериан. Увеличете съня, избягвайте да ядете мазни, пържени, пикантни и нездравословни храни. Пийте повече вода и отделете повече време за разходка на чист въздух.

Blitz.bg

Continue Reading

Здраве

Окончателно: Личните лекари ще дават направление за PCR тест при 2 симптома

Published

on

Дългоочакваният анекс с НЗОК е факт и личните лекари ще могат да издават направление за PCR тест, включително електронен. Това се случи близо девет месец след началото на епидемията от коронавирус и почти месец след афиширания старт на тази процедура, пише Сега.

Първоначално бе обявено, че джипитата ще могат да издават направления от 1 ноември, но тежки първоначални условия от страна на касата забавиха нещата. Сега вече е ясно, че НЗОК ще плаща 60 лв. за тест, а направление ще може да се издава при наличие на поне два от следните симптоми: температура, кашлица, отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, болки в мускулите, болки в гърлото, задух, кислородно насищане на кръвта по-малко от 92%. Очаква се всичко това да стартира в петък след обнародване на промените в Държавен вестник. Няма да се дават направление за хоспитализирани вече пациенти или такива, насочени към лечебно заведение.

Електронното направление за PCR тест ще се ползва от пациента чрез код. Кодът ще му бъде предоставен от личния лекар, който пък ще го взема след заявка до касата. С кода пациентът ще има право да избира лаборатория.

skafeto.com

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al