Connect with us

Здраве

Надежда за онкоболните

Published

on

Асцитът се среща при различни видове рак

Д-р Николай Ковачев е специалист по обща хирургия в частна болница в Стара Загора. В това отделение се прилагат лапароскопски операции, чернодробна хирургия и циторедуктивна хирургия, също и методиката HIPEC. Основните интереси на д-р Николай Ковачев са в областта на онкологичната хирургия, HIPEC методиката и лапароскопската хирургия. 

Кога и защо се появява асцит при някои онкологични заболявания? Какво е основното лечение? Кога се стига до т.нар. лапароцентеза? Съществуват ли нови процедури за контрол на асцита в съвременната онкология? Има ли нови насоки и концепции за по-ефективно лечение на раковите заболявания? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с хирурга д-р Николай Ковачев.

– Д-р Ковачев, да започнем с определение на състоянието асцит? В какво се изразява то?

– Асцит (в буквален превод от старогръцки) – воднянка, е медицински термин, с който се обозначава наличие на серозна течност в коремната кухина. Това състояние може да се дължи на различни причини, включително редица заболявания и прием на някои лекарствени вещества.

– Оказва се, че това е тежко усложнение най-вече при онкологично болните. Често срещано състояние ли е?

– При онкологично болните асцитът се появява в по-напредналите стадии на заболяването. Дължи се на блокиране на естествения механизъм на секреция/резорбция на перитонеалната течност от перитонеалните метастази. Понякога е следствие и от напреднали чернодробни метастази, довели вторично до чернодробна увреда и асцит. Асцитът се среща при различни онкологични заболявания, като преобладава при тези, при които засегнатите органи са в коремната кухина – стомах, тънки и дебели черва, яйчници, матка. Възможно е да възникне и при рак на гърдата, на простатата и др.

– Какво се предприема, преди да започне лечение на това състояние?

– Преди да започне лечението на асцит при онкологично болните, е необходимо да се направи преглед, ехография, както и стандартните изследвания на кръвните показатели и  туморни маркери в зависимост от основното заболяване.

Основният лечебен метод се изразява в това да се предпише на пациента редовно приемане на диуретични средства. Заедно с това точно в такъв период е препоръчителен режим с по-малко физическо натоварване. Задължително се прилагат мерки за намаляване на порталната хипертензия, т.е., да се намали наличието на високо налягане при порталните вени. Вземат се мерки за облекчаване на силно затруднената дейност на черния дроб и т.н. Искам да изтъкна, че специално този пункт в лечението на асцита трябва да се извършва от много добри специалисти и хирурзи. Но, това, разбира се, е временно решение на проблема.

Д-р Ковачев

– Кога се стига до пункция в коремната кухина и в какво се изразява тя? Може ли да има странични ефекти или да се окаже недостатъчно ефективна?

– Ако мерките се окажат неефективни или слабо ефективни, задължително настъпва необходимост от пункция в коремната кухина, където се е събрало по-голямо количество течност. Това е т.нар. консервативно лечение, като процедурата е наричана още лапароцентеза. Тя включва пробиване на коремната кухина близо до пъпа. Пункцията се провежда след прилагане на местна упойка. Цялата процедура протича бавно, защото течността трябва да изтича много бавно… След няколкократни пункции обаче започват да се образуват сраствания и т.нар. сепариране (отделяне, сегментиране) между органите в корема. А това води до невъзможност да се източи напълно събраната течност. Страничните ефекти на процедурата включват замайване, понякога световъртеж, понижение на кръвното налягане. Рисковете са обичайни за хирургична интервенция, но в опитни ръце са сведени до минимум.

– Съществуват ли нови процедури за контрол на асцита в съвременната онкология?

– Да, в съвременната онкология се прилагат и нови процедури в опит за контрол на асцита. Въведени са няколко възможни варианта на приложение на химиотерапия в корема:

• PIPAC – инсуфлация на химиотерапевтик под формата на аерозол;

• HIPEK – високотемпературна химиотерапия в съчетание с т.нар. циторедуктивна хирургия;

• EPIC – нормотермична химиотерапия за 24 часа през дренажи, поставени в коремната кухина.

При лечението на малигнения асцит е нужно да има оценка на т.нар. PCI (Peritoneal cancer index) – индекс за разпространението на малигненото заболяване в корема. Искам да отбележа, че гореизброените методики са напълно нови концепции, за разлика от остарелите и изоставени в практиката т.нар. шънтови операции, които са свързани с редица усложнения.

– В какво се изразява т.нар. HIPEC терапия, какви са нейните предимства? Подходящ ли е този метод за всички болни или само при определени локализации на онкологично заболяване?

– При операцията хирургът премахва всички тумори, които вижда. Но за да унищожим и раковите клетки, които не можем да видим, в края на операцията се прилага химиотерапия на оперираните органи чрез HIPEC. Ако химиотерапевтикът е вкаран по венозен път, перитонеумът не позволява да се достигне достатъчна концентрация в туморите, разположени от вътрешната страна на перитонеума. Именно HIPEC преодолява този проблем. Използва се специална апаратура, като се прилага загрят разтвор на химиотерапевтик в много високи концентрации директно в коремната кухина по време на операцията. Процесът се състои в позициониране на термосонди в различни части на корема. Температурата се измерва в реално време на 5 различни места, защото в определени области са нужни високи температури, докато в други области – нормални температури. Колкото по-висока е температурата, толкова по-голям е ефектът от химиотерапевтика. Способността му да убива раковите клетки се увеличава в пъти. Чрез HIPEC се постигат концентрации 400, дори с 500 пъти по-големи от тези, които може да бъдат достигнати с венозната химиотерапия.

Тази терапия е подходяща при селектирани болни, при които вече е определен т.нар. перитонеален канцер индекс – PCI, който отразява степента на ангажираност на метастазите в корема. Ще ви дам пример за ефекта от HIPEC терапията: ако преди се отбелязваше 100-процентна смъртност на заболелите от карцином на апендикса с перитонеални метастази, то днес, с помощта на HIPEC е постигната 5-годишна преживяемост при 90% от пациентите. Като цяло, ключът за успех от лечението е внимателна селекция на пациентите и извършване на много прецизна операция. Искам обаче да отбележа, че HIPEC е само добавка и не може да замести свръхспециализираната хирургична интервенция, т.нар. циторедуктивна хирургия.

– А какво обхваща циторедуктивната хирургия, която споменахте? 

– Очертава се тенденция за тясно профилиране в хирургията – т.нар. циторедуктивна хирургия. Това е специалност, която касае добре подготвени онкологични хирурзи, които оценяват напредналото раково заболяване, засегнатите органи, метастазите. И съответно предлагат оптимално съчетание на хирургия и химиотерапия за локално и системно повлияване. И всичко това в името на лечението на смятаното доскоро за нелечимо раково заболяване.

И второ, развитието на напълно новата концепция за химиохирургията, която се изразява в съчетаването на хирургията с точно подбран и прецизиран спрямо туморната биология медикамент, съчетан с методи, подобряващи проникването му: налягане, висока температура, циклично приложение през определени интервали и др. Тези два елемента очертават един напълно нов и светъл път за онкологично болните.

Яна БОЯДЖИЕВА   

zdrave.to

 

Здраве

5 храни, които съдържат повече желязо от месото

Published

on

Желязото е основен елемент за доставянето на кислорода до клетките и отговаря за издръжливостта на мускулите и поддържането на добра физическа форма.

Недостигът на това вещество в организма може да доведе до множество неприятни симптоми като липса на енергия и тонус, изтощена коса и нокти, главоболие, виене на свят.

Червеното месо, черният дроб и птичето месо не са единствените богати източници на желязо. Вижте в галерията кои са новите предложения за хранителни продукти, които непременно да включите в хранителния си режим. 

 

Броколи

<p>1. Броколи.</p>

 

Черен шоколад

<p>2. Черен шоколад.</p>

 

Ядки

<p>3. Ядки.</p>

 

Спанак

<p>4. Спанак.</p>

 

Тиквени семки

<p>5. Тиквени семки.</p>

edna.bg

Continue Reading

Здраве

COVID-19 и грип: Прилики и разлики

Published

on

COVID-19 и сезонният грип могат се предават от човек на човек: между хора, които са в близък контакт помежду си (по-малко от 1.5 м). И двата вируса са респираторни и се предават по въздушно-капков път, когато вирусоносители кашлят, кихат или дори говорят. Така се отделят частици, които попадат в устата или носа на здрави хора, които са наблизо, и се вдишат в белите дробове. Това информират от Министерството на здравеопазването на страницата си във Facebook.

В затворени помещения с лоша вентилация, малките частици (аерозоли) могат да се разпространят по-далеч от 1.5 м и да доведат до заразяване.

Заразяването най-често става чрез вдишване, но е възможно човек да се зарази след контакт (например ръкостискане) с друго лице, което има вирусни частици върху ръцете, или чрез допир на повърхности/предмети, върху които са попаднали частици от вируса, а след това с докосване на устата, носа или очите.

COVID-19 и грипът могат да се разпространяват както от болни с проявена клинична картина на инфекциите, така и от хора, които нямат симптоми (безсимптомни преносители), и от хора с лека симптоматика.

Какви са разликите

COVID-19 и грипът се разпространяват по сходни начини, но коронавирусът е по-контагиозен (заразен) и има много повече свръхразпространители (един човек заразява много повече хора). COVID-19 може бързо и лесно да инфектира много хора и да доведе до непрекъснато, безконтролно и повсеместно разпространение в популацията с течение на времето.

dariknews.bg

 

Continue Reading

Здраве

Съветниците на Сандански подкрепиха кмета Атанас Стоянов за осигуряване на средства за двете ковид отделения

Published

on

На извърнердно заседание общинските съветници на Сандански подкрепиха с 21 гласа „за“ предложението на общинския кмет Атанас Стоянов, касаещо финансовото обезпечение на дейността в две ковид отделение. Става дума за едно болнично отделение в Сандански и едно в Петрич. Те са част от Югозападна болница, която обслужва населението на четирите общини-Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни. Изпълнителният директор на болницата също присъства на заседанието.

Без никакви коментари съветниците гласуваха в подкрепа на общинския кмет да предприеми необходимите стъпки за осигуряване на сумата от 307 195 34 лв. за обезпечаване дейността на двете отделения. „Ние можем да разкрием нова леглова база, но кой ще ги лекува пациентите“, сподели общинският кмет. Така той припомни на съветниците, че кризата в ситуация на пандемия включва и недостиг на медицински персонал.

Continue Reading

Здраве

Суперхрана: Течният хлорофил ни обновява на клетъчно ниво

Published

on

Такива продукти могат да бъдат наречени суперхрани поради безценните ползи, които носят на организма

Диетолози казват, че приемът дори на една капка течен хлорофил на ден ще ви спести необходимостта да посещавате лекари.

И от уроците по биология в училище знаем, че хлорофилът оцветява листата на растенията в зелено. Но малцина от нас знаят, че този пигмент има много полезни свойства. Учените са доказали, че молекулите на хлорофила и хемоглобина (най-важният елемент в кръвта) имат много сходна структура. Единствената разлика е, че в хлорофила основният атом е магнезият, а в хемоглобина – желязото. С други думи, можем да кажем, че хлорофилът е кръвта на растенията.

Продукти от хлорофил

Такива продукти могат да бъдат наречени суперхрани поради безценните ползи, които носят на организма.

Има два основни източника на зеления пигмент:

Натурални продукти – спанак, магданоз, зелен фасул, рукола, водорасли, зеле, ечемик и пшенични кълнове. Количеството хлорофил в естествените продукти намалява по време на термична обработка, замразяване или дългосрочно съхранение.

Хранителни добавки, създадени на базата на натурални продукти в течна форма и капсули. Тези добавки дават по-бърз ефект. Трябва да се приемат на празен стомах, 30 минути преди хранене.

Течен пигмент – какво е това?

Това е хранителна добавка със смарагдов цвят и слаб мирис на езерна вода, разтвор на хлорофилин – съединение, получено чрез екстракция от хлорофил при лабораторни условия. Основният източник на течен хлорофил е люцерната. Създаденият от нея концентрат съдържа редки вещества и минерали, които носят огромни ползи за човешкото тяло. Люцерната има богат състав благодарение на мощната си коренова система, която абсорбира ценни вещества от дълбоките слоеве на почвата.

Люцерната съдържа:

витамини (С, А, К и др.)

минерали (K, Ca, MgO, Fe и др.)

микроелементи (B, Mn, Cu и др.)

киселини (фолиева и др.).

Полза

Учените изучават полезните свойства на хлорофила в продължение на много години, той се нарича още природен дезодорант, тъй като това вещество позволява:

подобряване състоянието на устната кухина, предотвратява появата на лош дъх, кариес и възпаление

обновяване на клетките и стимулиране процеса на регенерация на тъканите

стимулиране процеса на хематопоеза

укрепване на нервната система

понижаване на риска от инфекциозни заболявания

нормализиране работата на храносмилателната система

възстановяване на чернодробната функция

оздравяване на бъбреците

укрепване на кръвоносните съдове

подобряване работата на сърцето

предотвратяване на онкология.

Приложение

Диетолози препоръчват на хората, които искат да подсилят имунната си система и здравето като цяло, да включат зелените плодове и листа в ежедневната си диета.

За какво е особено добър течният хлорофил?

За кръвта. Тъй като хлорофилът активира процеса на хематопоеза, той е показан при анемия, кървене (от носа, обилни менструални периоди). Също така този пигмент стимулира мозъка, увеличава производството на червени кръвни клетки, пречиства кръвта от токсините и активира ензимите, които синтезират витамин К, който е необходим за съсирването на кръвта.

За храносмилателната система. Приемът на хлорофил подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт, по-специално:

елиминира патогенните микроорганизми

активира производството на панкреатични ензими

възстановява стомашната лигавица

поддържа благоприятната микрофлора в червата.

Добавката е подходяща за деца, особено тези с лош апетит.

За лечение на рак. Препоръчително е да се използва редовно за профилактика на онкология, тъй като пигментът нормализира киселинно-алкалния баланс и предпазва организма от канцерогени.

Странични ефекти

Хлорофилинът не предизвиква странични ефекти, но предозирането може да причини лошо храносмилане и алергии.

Също така добавката не трябва да се приема едновременно с лекарства, които повишават чувствителността на организма към слънчевите лъчи, тъй като това може да провокира появата на обрив или изгаряния по тялото (при повишено излагане на ултравиолетови лъчи върху кожата).

Ако планирате да се подложите на изследване на кръвна култура, трябва да спрете приема на добавката три дни преди изследването, за да изключите фалшив диагностичен резултат.

Зелената течност с чудодейни свойства се използва от много световни знаменитости, например от Лара Стоун и Шарлот Олимпия. Затова не е изненадващо как звездите успяват да имат добро здраве на всяка възраст.

zdrave.to

  

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ