Претърпял 3 операции жител на Елешница видя в съня си божие разпятие над селото и го издигна с приятели

10-метров кръст издигнаха в местността Свети Дух над село Кремен, община Банско. Божието разпятие е дарение от Венцислав Халев, служител в ЧЕЗ и отговорник на клона на дружеството в Банско. То е монтирано на най-високата точка – хълм, който местните наричат Ридо, и е с обща височина от 12 метра – 2 метра са вкопани в основите и 10 метра се издигат над земята. Халев го направил с помощта на сина си Николай и зет си Марин Черешаров. Разпятието е осветено с маркуч, който е вързан към уличното осветление и ще светва всяка вечер, щом се пуснат уличните лампи. То се вижда от всяка точка в планинското селце.
Предвижда се светинята да бъде осветена на църковния празник Свети Дух, или Петдесятница, когато на параклиса в едноименната местност се прави курбан. Параклисът също носи името “Св. Дух”.
Кръст, висок 3.5 метра, издигнаха и в разложкото село Елешница. Инициатор за това е 63-годишният Никола Драгунин, който в съня си видял божие разпятие точно на мястото.
“Претърпял съм три операции и когато кръстът ми се яви насън, го приех като някакъв знак. Консултирах се с моята леля, като по-възрастна и вярваща жена, и тя ми каза, че е добре наистина да се направи кръст и да се постави там, където съм го видял в съня си. Всичките ми приятели и група младежи от махалата ме подкрепиха и свършиха цялата работа. Попитах в кметството и отец Костадин и след като получих тяхното съгласие, започнахме работа”, разказа Никола Драгунин.
Кръстът е поставен в близост до скалния барелеф Свети Георги Победоносец на младия и талантлив художник Петър Чорев. С общи усилия този уикенд са отлети основите и две подпорни стени и кръстът е изправен на избраното място. Той е с LED осветление и се вижда ясно и в тъмната част на денонощието.
В работата по инициативата на Никола Драгунин са се включили брат му Йордан, както и братята Атанас и Николай Аршинкови, Илия Аршинков, Красимир Нонков, Петър Аршинков, Крум Попатанасов, братята Атанас и Васил Иличини, Кръстьо Прегьов и Тодор Томанов, а самият кръст е измайсторен от заварчика Димитър Бельов. Той е качен до мястото на ръка, както и всички материали.
Групата ентусиасти имат идея и за цялостното облагородяване на мястото, изграждане на стълби за по-лесен достъп и изграждане на беседка за отдих и почивка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене