ЮЗУ „Неофит Рилски“ бе домакин на MASTЕRCLASS WORK 4.0

Югозападният университет „Неофит Рилски“ бе домакин на третата лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0, организирана от КНСБ. Целта на лекцията бе да се обсъдят предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда, тъй като цели професии изчезват и се появяват нови, а в същото време всички млади хора преживяват прехода от студентската скамейка до работното си място.

Срещата бе открита от ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков. Той отбеляза, че дигитализацията е един изключително сложен и комплексен процес, който има много страни и касае всеки един гражданин в обществото. Проф. Юруков подчерта, че дигитализацията е неизбежна и неотменима, затова трябва да подобряваме знанията си и да бъдем подготвени за дигиталния свят.

В дискусията, която премина в три модула, взеха участие президентът на КНСБ Пламен Димитров, заместник-министърът на образованието и науката д-р Петър Николов, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и доц. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на Националния браншови синдикат „Висше образовани и наука“ – КНСБ.

За бъдещето на труда в сферата на дигитализацията, за предизвикателствата и възможностите говори президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи, че през последните две години Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ активно се занимава с темата за бъдещето на труда в дигитален контекст.

„20% от глобалното съдържание вече се създава от машини. Развиват се нанотехнологиите, блокчейн технологията, криптовалутите. До две години всички мобилни устройства се очаква да имат биометрична технология“, отбеляза Пламен Димитров. Той акцентира върху факта, че 65% от днешните първокласници ще работят професии, които към момента още не са създадени, а в следващите години роботите ще заменят хората. По думите му най-застрашени от машините и изкуствения интелект са квалифицираните работници.

Министърът на образованието и науката д-р Пламен Николов се включи в дискусията за дигитализацията в образованието, предпоставките за промяна и възможните решения.

„През последните години Министерството на образованието и науката бавно, но последователно провежда една политика, чиято цел е да вкара основните и средните училища в дигиталната епоха. Отделиха се много средства, за да се повиши компетентността на учителите в тази сфера и да се закупи техника“, каза д-р Петър Николов. Той отбеляза, че в сферата на висшето образование действията на Министерството закъсняват и имат много да наваксват, като подчерта, че основната причина за това е, че в университета трябва да се дават конкретни умения и знания, надхвърлящи многократно знанията на преподавателя, защото това е изключително динамична среда, в която всекидневно се правят открития и промени.

За дигитализацията, пазара на труда и перспективите за България говори заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя подчерта, че темата за дигитализацията е важна, защото дигитализацията е не само бъдещето ни, а и част от пазара на труда сега, част от ежедневието ни.

„94% от работните места в Европа използват достъп до интернет, 75% използват компютри, 22% от работните места използват интернет платформи, а 8% използват автоматизирани машини“, отбеляза Зорница Русинова.

„Предстои до края на месец април Министерството на труда и социалната политика да направи работна група, която да подготви следващата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и темата за дигитализацията има две важни измерения. На първо място – дигиталните умения на всички слоеве на работната сила – и нискоквалифицираните и висококвалифицираните, за да можем бързо да отговорим на нуждите на бизнеса, но и дигиталните умения като част от възможността в България да няма изолирани хора“, каза Зорница Русинова. Тя отбеляза, че прогнозите в Европа са, че около 20% от населението скоро ще бъде социално изключено заради липсата на дигитални умения.

На събитието присъстваха началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград Ивайло Златанов, омбудсманът на община Благоевград доц. д-р Валентин Василев, директорът на Националния осигурителен институт в Благоевград Илиан Георгиев, директорът на дирекция „Регионална служба по заетостта“ Станислава Поповска, представители на Инспекция по труда – Благоевград, представители на Общинския съвет в Благоевград, преподаватели и студенти.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене