Прокуратурата разпореди проверки на имотните сделки на водещи магистрати

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ВКП проверки на магистрати по скандала с апартаментите. Обект на проверката са придобитите жилища от председателя на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев, купеният апартамент от сина на директора на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов и на придобиването на апартамента от съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Повод за действията на обвинител Номер 1 са публикации в медиите, беше посочено в съобщението на прокуратурата. Междувременно премиерът Бойко Борисов призова председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, председателят на ВКС Лозан Панов и директора на следствието Борислав Сарафов, срещу които има проверки за начина на придобиване на жилища или да подадат оставки, или да излязат в дълъг отпуск, докато те приключат.

Бойко Борисов:

„Ние в ГЕРБ сме създали стандарт. Когато има такива скандали, дали е депутат, председател на парламентарна група, министър или заместник-министър, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички, да излязат в дълъг отпуск докато се направят проверки. Това мога да кажа за замесените в тези скандали, и в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието“.

 

Премиерът по закон не може да изисква подобни действия от страна на представители на съдебната власт, малко по-късно обаче председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск. В изявление той декларира готовност за съдействие във връзка с информацията за проверката на него и на семейството му.

„С оглед нормалното протичане на проверката и нейната безпристрастност излизам в отпуск, за да няма никакво съмнение, че по какъвто и да е начин бих повлиял на резултатите“, посочва още председателят на Антикорупционата комисия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене