Деси Ламбина : Българите имаме страхотен потенциал, само трябва да си повярваме, а на нашия град трябва сами да си помогнем

Тя е млада , чаровна , много успешна и най- важното е от Гоце Делчев . Казва се Деси Ламбина ,на 35 години . По професия  е бизнес – финансов ръководител .

Завършила в Лондон  и от години живее там , семейна е с две деца- момчета .

Тя е финансов мениджър в HSBC – втората по големина банка в света, управлява капитал от 1, 7 милиарда долара, но не жали време и енергия за благотворителност.

Преди да замине за Острова, учи две години в Техническия университет, но бързо разбира, че в нашите  вузове “студентите прекалено много се забавляват и малко учат”.

В Лондон тя учи програмиране задочно и работи на рецепцията на хотел, тъй като е завършила езикова гимназия и знае добре английски .

Макар и в Лондон, Деси е по българка от много българки тук. Създадената от нея преди 6 години фондация Kids Care всяка година осигурява десетки хиляди левове дарения за извеждане на деца от институции, за подкрепа на майки в риск, за мотивиране на българчета да следват избора и мечтите си.

Сами трябва да си отгледаме бъдещите лидери на страната, а  на нашия  красив град Гоце Делчев  трябва сами да си помогнем , казва Деси Ламбина  и споделя своята нова мисия  която този път я води отново и отново  в родния град .

Така , от вчера вече тече усилен ремонт  на помещенията на ул. „Звънчарска“ където ще бъде  ситуиран „Клуб за деца  и техните семейства „ изцяло финансиран от Деси Ламбина .

Въпрос :Деси , първо да призная че съм очарована от твоята  идея, от твоята амбициозност , неизчерпаема енергия и голямо сърце което ти щедро даряваш на родният  си град  и  на България въпреки ,че животът ти в Лондон  е устроен много добре , получаваш  голяма заплата , имаш две къщи , коли и трета  на Канарските острови . Защо го правиш???

 

Отговор: Правя го с ясното съзнание , че трябва да се обединим за да помогнем на нашите деца .Имам страхотен опит и искам да го предам на  хората от града и региона .Много обичам родния си край , а ние българите имаме страхотен потенциал , само трябва да си повярваме .

Ранното  детско развитие е основата, върху която се гради личността и бъдещите перспективи, затова много от нашите клубове  както и този в Гоце Делчев ще е  от 0 до 7години , като наблягаме на сензорика и обща моторика в първите 3г и взаимовръзката с родителите за подпомагане на здрави и щастливи семейства и обединено общество

Обучението  в клуба ни в Гоце Делчев трябва да е забавно и приятно и ние ще открием скрития учен във всяко дете – децата имат естествен стимул да откриват света и да експериментират, затова нашите клубове са практически ориентирани и покриват всички сфери на развитие . Това ще са първите Монтесори клуб и Сензорна стая  в Гоце Делчев.

Искаме да подготвим юношите за трудовия пазар и да споделим световните практики от най-развитите държави, както и да ги срещнем с доброволци от целия свят, които ще разширят кръгозора им.

Въпрос: Каква дейност ще развива в Гоце Делчев  основаният  от тебе клуб наречен „Магис“

 

Отговор:  Клубът ще  разработва  и ще работи по програми за ранно обучение, Монтесори  образование , в него ще  има сензорна стая за всички бебета ,както и за по-големи деца със специални нужди, ще обучаваме в лидерство и презентационни умения, ще провеждаме  кариерни срещи и менторство, посещения на работни места и получаване на трудов опит, ще развиваме  доброволчество и  гражданска отговорност.

Клубът Магис е отворен за хора  от всички възрасти ,социален статус и способности .

Силно сме убедени ,че само чрез образование и развиване на нови умения ,можем да дадем възможност на младото поколение да изпълни така необходимите реформи в България.

Разчитаме на широк кръг от хора  , от местната общност и извън нея, да се включат в различни дейности и споделят своя опит с децата .Вярваме , че силните общности могат да преодолеят всяка пречка и бариера .

Въпрос: Да обясните  за нашите читатели какво означава  „Монтесори образование“

 

Отговор: “Монтесори” има специален дизайн на учебна среда, който изгражда у децата уважение към себе си, другите и света, помага им да се стремят към самоусъвършенстване, работа, самодисциплина и отговорното ползване на материалите.

Материалите визуализират сложни абстрактни проблеми от всички сфери на науката. Децата се научават да четат и пишат много по- рано  от връстниците си в стандартна класна стая.

„ Магис „ ще предоставя  клубове за всички възрасти  с цел : да изградим  обществена взаимопомощ и приемственост между различните поколения и различните  социални прослойки .

Да повишим  академичните успехи на децата ,чрез експериментална и практически ориентирана Монтесори среда .

Да подготвим учениците да се развият като млади лидери ,да подпомагаме  личностната реализация чрез организиране на тематични клубове във всички възрасти .

Да подготвим учениците за трудовия пазар чрез семинари на кариерно развитие, срещи с представители на бизнеси, подготовка за минаване на интервю и писане на автобиографии.

Да работим за подобряване качеството на живот на хора  в неравностойно положение и лица с увреждане ,както и за тяхната социална интеграция.

Сред целите  на клуб „Магис „са и провеждане на семинари ,лекции и беседи , обучения и ученически лагери ,извънкласни дейности и летни програми .

Ние вярваме , че осигуряването на  подкрепа извън училището ,може наистина да помогне на младите хора да се справят по- добре в класната стая, като същевременно развиват и по- широките си умения.

Ние от „Магис“ сме убедени ,че учението трябва да бъде едно незабравимо приключение! Работейки заедно с местни училища ,семейства, доброволци, ние предоставяме обучение на практични умения в специализираната ни среда за алтернативно обучение и вдъхновяваме и ангажираме  младите хора и техните семейства  в Гоце Делчев ,да развиват  своите академични и социални умения .

Убедени сме ,че заедно можем да помогнем за справяне със социалното и икономическо неравенство ,с трудностите в учението и посрещане специалните нужди на младите хора ,както и да развием тяхната увереност ,постоянство и лидерски умения .

Интервю на Краси Терзиева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене