Д-р Георги Георгиев: Не е важна оставката ми, а съдбата на Онкологията

– Д-р Георгиев, на сесията на Общинския съвет съве­тникът Кирил Ваклинов ви поиска оставката с мотив – тежкото финансово със­тояние на Спе­циали­зира­ната болни­ца за онко­ло­гични забо­лява­ния. Други обаче защи­тиха работа­та ви. Как­во се случва в онко­логия­та?

– Трябва да се случат мно­го неща. Аз съм уведомявал Общинския съвет за всеки един проблем с искане да се търси решение, но досега не съм получил нито един отго­вор.

– Дайте пример.

– През 2016 г. предложих да закрием микробиологи­ята. Ние сме единствената онкологична болница, в коя­то съществува микробиоло­гия. Защо съм го направил? Защото харчи 50 000 лева за година, а с външен договор мога да се справя с до 5000 лева, тоест 10 пъти по-малко пари. Има звена, които опре­делено са губещи, въпреки че са обезпечени с кадри и апаратура. Давам и друг пример – в момента имаме 35% използваемост на лег­лата в гинекология, тоест от 8 легла ние използваме три легла. В същото време под­държаме персонал, лекар, медицински сестри и апара­тура, в крайна сметка между 15 000-17 000 лева заплати се дават срещу максимум до 10 000 лв. приходи от това звено.

– Защо не го закриете?

– Това е от компетенциите на ОбС, трябва да имам ре­шение на съветниците, за да променя разрешителното на болницата и да го закрия. Не мога да си позволя сам да го закрия.

– На сесията беше напра­вено предложение другите общини в областта да под­помагат финансово онко­логията, тъй като там се лекуват пациенти от целия регион. Как ви се струва тази идея?

– Вижте, единственият из­точник на финансиране за болницата е Здравната каса. Извинявайте, но нещата се променят, всички виждате какво става с лекарства­та за онкоболните, всичко аз трябва да направя със собствени сили, да направя съответните структури, това са средства, кадри, защото си има изисквания, за да мога да отговоря на всич­ки нормативни разпоредби. Така че да не се губят пари.

– Преструктуриране на от­деления?

– Съветниците ме викаха на комисия, освен един опит да ме вдигнат на куцо мага­ре, друго какво произлезе от идеята за преструктуриране. Не е въпросът за оставката на д-р Георгиев, на мен ми е ясно, че може и без мен да да работи тази болница. Ос­вен това, много от цифрите, които се казаха на днешната сесия, не са верни. Нямам просрочени задължения от 2,5 милиона лева, за мина­лата година са 1,6 милиона, от които 1,5 милиона са за лекарства при положение, че всички знаете, че НЗОК не плати един месец лекар­ствата и аз вървя с два ме­сеца назад. Какво да кажа? Ние сме единственият град с онкоболница,в която няма нуклеарна медицина, няма апарат за повърхностна терапия…Аз искам да пра­вим медицина, но няма как да стане без участието на собственика.

– Готов ли стe да си пода­дете оставката?

– Не чувствам вина в себе си за състоянието на болни­цата, за да подам оставка. Нека да решат, няма драма в това, още повече, че моят договор е до септември. Още повече, че и самият аз не се чувствам комфортно да ра­ботя по този начин. Колко въпроси поставиха, а нямам нито един отговор. Тук ста­ва въпрос не да ми се дават пари за заплати. Ако ще се прави преструктуриране, да се прави правилно, да се вло­жат пари, които да бъдат за апаратура и за подобряване качеството на медицинска­та дейност. Ако решението е да не съм управител, да го вземат. Те дори не ми дадоха думата, това не ви ли говори защо!? Защото ще кажа тези неща от трибуната и ще ги докажа. Месеци наред срещу мен се излива една помия, някой го превърна в личнос­тен конфликт. Нямам такъв конфликт с никой, нещата са принципи – по отношение на организацията и хората, които ръководят отделени­ята. Няма как да странят от процеса и да не изпълняват разпоредби.

Аз съм отговорен човек и не искам да бъда с цената на всичко управител.

Силвия Стоянова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене