Без категория

Опит за смяна на ръководството на „Булгартабак“

булгартабак

Опит за преврат в ръководството на „Булгартабак“ се планира на общото събрание на холдинга на 30 юни, съобщава „Капитал“.

Идеята е овладяването да бъде извършено чрез акционераЕдоардо Миролио, чието дружество „Е. Миролио финанс“ притежава 7,22% от капитала на холдинга. Компанията е е представила за предложения за включване в дневния ред на събранието няколко точки: нов съвет на директорите, изплащане на дивиденти от цялата неразпределена печалба от предишни години и назначаването на контрольор.

„Е. Миролио финанс“ настоява за пълна смяна в ръководството на холдинга с три нови лица без опит в сектора.

По информация на „Капитал“ зад исканията на миноритарния акционер стои „много по-едър сюжет“: доскорошният тандем Цветан Василев – Делян Пеевски, който контролираше цигарения холдинг, се е разделил и сега дружеството е в орбитата на депутата от ДПС. През събранието Василев, който е правил и други сделки с Миролио, иска да си върне ръководството.

Предложенията съвпадат по време с активизирането на прокуратурата срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) и основния й собственик Цветан Василев.

Миноритарният акционер търси дивидент от 10,99 лева на акция и настоява да се назначи за контрольор дружеството „Финансово консултиране“. Компанията се свързва индиректно с Цветан Василев.

„Е. Миролио финанс“ иска още сегашните управляващи Венцислав Чолаков, Миглена Христова и Радослав Рахнев да бъдат освободени. На тяхно място акционерът предлага специалиста по тръбопроводи Цветан Чорбов, доскорошния началник на службата КОС в МВР Божидар Василев и 24-годишния Петър Киряков, син на един от директорите в „Понс холдинг“.

Пред изданието Киряков и Василев са отказали коментар.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене