Общинският съвет в Банско потвърди решението си от миналия месец за нови еротик барове и казина

Общинският съвет в Банско потвърди решението си от миналия месец за издаване на забрана за издаване на нови разрешения за строеж и преустройства на съществуващи помещения за нощни барове, дискотеки, казина, игрални зали, еротик барове и заведения с подобна функция, което бе върнато от областния управител за ново преразглеждане на 13 март. Местният парламент потвърди решението си с 14 гласа „за“ и 1 „въздържал се“, даден от общинския съветник Костадин Дурчов. С тази стъпка ОбС в Банско даде категорична заявка, че е против изграждането на нови нощни клубове и е крайно време да се дадат реални правомощия на местните власти да решават кое е добро за населеното място, чиито интереси трябва да защитават.

Точката бе приета без никакви коментари, а кметът на Банско Георги Икономов ден по-рано излезе с официално становище по въпроса, в което обяви, че до окончателно произнасяне на прокуратурата по казуса няма да прави коментари по темата.

На сесията бе приета и Програмата за развитие на туризма в община Банско за 2019 г., и отчетът за изпълнението й за 2018 година. Сред приоритетните дейности, заложени в програмата за тази година, са създаване на секция в сайта на община Банско в подкрепа на бизнеса, информиране за бизнес проекти и възможности за инвестиции, разработване на отделни рекламно-информационни платформи, обединяване на действията на 23-те общини в сферата на туризма. Средствата, които са предвидени за тази година за реализиране на Програмата за развитие на туризма в община Банско, са на стойност 880 000 лева.

Приета бе и новата Наредба за устройството и управлението на гробищните паркове на територията на община Банско, която вече мина публично обсъждане. Нормативният документ се приема за пръв път и има за цел да регламентира отношенията, свързани с управлението, устройството и вътрешния ред в гробищните паркове, и реда и условията за погребения, ползването и благоустрояването на гробните места, както и свързаните с тази дейност услуги на територията на общината.

Общинският съвет даде съгласието си за отпускане на финансови средства за провеждане на три бъдещи мероприятия. 2000 лева бяха отпуснати на НУ „Св. Паисий Хилендарски” в гр. Банско за честване на 90-годишнината от построяване на училището. Допълнително 1000 лева бяха гласувани за подпомагане дейността на „Таекуон-до клуб ХОУК – Банско”. Средствата са за участието на двама от състезателите на клуба – Даниел Валеюв и Станислав Дарелов, на Европейско първенство по таекуон-до, което ще се проведе в Римини, Италия, тази година. Още 1000 лева бяха отпуснати за провеждането на ХХVІ Международен детски Великденски фестивал – Босилеград през април 2019 г.

След дълги дебати местните парламентаристи гласуваха отпадане от дневния ред на предложението за допълване на Наредба за платено паркиране на моторни превозни средства на територията на Банско, която предвиждаше включването на паркинга пред туристическата спалня на ул. „Никола Вапцаров“ към „синята зона” в града. Мотивите за решението бяха да бъде разгледано по-подробно предложението с оглед включване и на други места към „синята зона”.

Предложението дойде от общинския съветник Димитър Русков, който апелира да бъде направено по-обстойно обсъждане на всички места за паркиране, които са травматични и биха могли да се включат към „синята зона” с оглед по-добра организация. Той предложи още в обсъждането да се включат всички общински съветници и да се вземе по-адекватно решение, и чак тогава да се допълни наредбата. Изказването му бе посрещнато с упреци заради факта, че проектът за допълване на наредбата е стоял 1 месец за публично обсъждане и не са постъпили никакви предложения за допълнение или промяна, а сега се иска отпадането на точката от дневния ред.

Общинският съветник К. Дурчов поиска отговор на въпроса какви са мотивите на съветниците от Сдружение „Бъдеще за община Банско“ за отпадане на предложението, след като са го подкрепили на комисии.

„Идват ни нови предложения, нов акъл ни е дошъл в последния момент. По-добре да изчакаме малко, да вземем по-добро решение и тогава да допълваме наредбата”, каза Русков.

В защита на предложението за отпадане на точката общинският съветник Димитър Юлев поиска да разбере как ще се защитят правата на живущите до паркинга на ул. „Никола Вапцаров“ и ще се гарантира ли паркомясто за тези, които са си закупили талон за годишна паркиране, особено през зимния сезон. Юлев предложи и вариант как това да стане, а именно – да се изписва номерът на автомобила, за който е закупено паркомястото.

За внасяне предложението официално за гласуване групата от сдружението също нямаше готовност. Така след дълги дебати бе гласувано отпадане на точката от дневния ред. „Против” гласуваха общинските съветници от БСП. Останалите съветници го подкрепиха, само за да не се стигне до „безсмислено упорство, без никакви мотиви“.

Общинските съветници одобриха и допълнителен годишен план за ползване на дървесина от гори, собственост на община Банско, стопанисвани от ТП „ДГС Места”, за 2019 г.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене