Набучиха кол на щъркелово гнездо в село Ръждак, птицата прокудена стои до старото си убежище с дни

Щъркел стои до старото си гнездо, на което някой е набучил кол…

Грозната сцена е в петричкото село Ръждак. Пернатото, което е долетяло до селото хиляди километри в момента няма убежище, защото гнездото е разбутано, а за капак, в средата е сложен кол, за да не може щъркелът да свие отново гнездо на старото място. Това възмути много потребителите на ФБ. Загрижен петричанин с възмущение сподели: “Старите хора казват, че щъркелите са свещени птици, носят ни надежда, радост и ново начало. Връщат онази загубена частица щастие, скрила се дълбоко в зимните преспи. От малки ни учат да ги пазим, години наред гледаме, как с любов и много усилия отглеждат поколение след поколение. Носят грижовно храна на малките, учат ги да летят и оцеляват и отлитат.

До следващата пролет. Уви, този щъркел не намери домът си там, където го беше оставил. Гнездото беше разрушено, преди десет дни. Въпреки хилядите левове, отпуснати от Европейския съюз (за опазване на гнездата и поставяне на метални конструкции), вместо платформа, той получи кол. Да,кол! И той седи там “наказан, вече десет дни до кола”. Тази прекрасна, красива птица и този “величествен” кол….Не знам защо не е поставена платформа, последната седмица се свързахме с всички възможни институции, отговора е един и същ: “Потърсете ЧЕЗ. Ами потърсихме, подадохме два сигнала – резултат нулев.

И сега седим и чакаме, като щъркела. Разбирам, че гнездото, което е на повече от десет години, е било опасно, но не разбирам, защо не е поставена конструкция? Имахме идея да помогнем сами, но нямаме правомощията за това. Остава ни да чакаме… Дано и тази двойка щъркели имат време да чака.Уведомен е кмета (на село Ръждак), два сигнала до ЧЕЗ, Дружеството за защита на птиците в България и РИОСВ, но уви.

”Потърсихме за коментар кметът на селото Георги Стоянов,който увери, че е наясно с проблема. “До дни,гнездото на щъркела ще бъде възстановено с монтирана метална конструкция от ЧЕЗ-Петрич.“,сподели управникът. В селото има няколко гнезда на щъркели и в повечето случаи хората на Стоянов се грижили за тях,създавайки им спокойствие, особено при размножителния период. Затова мерките, които той е предприел, са спешни и в защита на птицата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене