Последен шанс за зимен улов по Струма

Настава скобарско време. Щом времето се застуди, тази риба освирепява. Тя е властелин на по-големите реки у нас. Скобарът не се притеснява от студеното време, а дори напротив. Кол­кото е по-мразовито, толко­ва по-гладен е той.

Една от най-посещавани­те реки през зимата е Стру­ма. Тя държи много добра популация от скобари. При това въпреки непрестанния тормоз от страна на брако­ниери, които ловят рибата незаконно с мрежести уре­ди, тип „парашути“, както и с голи тройни куки. Заплаха за числеността на рибата са и големите ята от кормо­рани, които се струпват по поречието на реката. Щом рибата се групира на гъсти пасажи в някои от вировете, веднага се появяват и недо­брожелатели. Изгладнелите птици също са принудени да търсят своята плячка във водите на реката.

Всичко това кара рибата да се съсредоточи във виро­вете в близост до населени места. Едно от най-посеща­ваните места е районът, из­вестен като „Монца“, между село Железница и град Си­митли. По крайбрежието са построени вили, което пла­ши кормораните и събира пасажите със скобар.

Заради масираното чо­вешко присъствие рибата е наплашена и риболовът из­исква специална подготов­ка. Нужно е да се подготви захранка от хлебни трохи – любимото лакомство на скобара. За стръв се използ­ва или троха, или едър бял червей. В по-студените зим­ни дни скобарите предпочи­тат мръвката.

Ако на места течението е бързо, това не бива да ви притеснява. Често скобари­те се задържат на границата между вировете и бързеи­те. Най-ефикасен е риболо­вът на плувка по метода на изтичане. Нужна е въдица болонезе с дължина 6 или 7 метра. Плувката, която е подходяща за подобни усло­вия, трябва да има формата на буре. Куката не бива да е по-голяма от щ12, а ако ри­бата е по-капризна, може да се заложи и на съвсем ма­лък номер – 16.

Скобарът по река Марица край Пловдив също вече тръгна. Нужно е само да намерите къде са се групирали пасажите и това ви гарантира пълен живар­ник. Засега по Тунджа ско­барите са по-редки за смет­ка на морунажите.

Огромни скобари по над килограм хващат плевенски рибари от средното и долно­то течение на река Искър.

ПЕРФЕКТЕН Е ЗА ЧИРОЗ

От скобара става страхо­тен чироз през студените зимни месеци. Предлагаме ви една изпитана рецепта. Най-добре е рибите да бъдат в диапазона межу 300 грама и килограм.

Уловените скобари се из­чистват и измиват добре, главата не се маха. След това рибите се зариват за 24 часа в морска сол. После се изкисват за около 2 часа в марината от оцет и вода. Изплакват се с чиста водя и се нанизват на връв. Връз­вайте рибите за опашките, така че да висят с главата надолу. Сушат се на студено и проветриво място. Преди сервиране кожата се обел­ва.

Чирозите вървят уникално с водка или с бяло вино. На­здраве!

Добромир Добрев

Вестник “ Топ Преса “

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене