Осем пожара през почивните дни в Пиринско

Осем пожара са избухнали и са били погасени  през почивните дни от екипите на огнеборците от област Благоевград . Основните   пожари са предимно на треви и храсни като в следствие на сухата маса пожарите се  разрастват и причиняват огромни щети .

Такъв е и случаят от 1-ви март в благоевградското село Бучино . Около 15:30 часа служителите на противопожарна охрана от РСПБЗН-Благоевград са получили сигнал за пожар в лозов масив в с. Бучино . Два екипа огнеборци  са изпратени на място  но въпреки борбата с огъня щетите нанесени от пламъците  са огромни – 40 000 дка лозови масиви са унищожени .

5 декара тополи са изгорели през почивните дни и в петричкото село  Генерал Тодорово . Полученият сигнал  около 16:24 часа бил за пожар в сухи треви  който в последствие  обхванал и тополовите насаждания и ги унищожил  въпреки  усилията на  екип на РСПБЗН-Петрич. Относно зачестилите умишлени палежи на сухи  треви и храсти   в цялата област  Благоевград специалисти коментират ,че  основни виновници за пожарите са пастири които умишлено палят стърнищата за  по бързото покарване на нова зелена трева за да пасат  селскостопанските животни .  Втората категория  причини за  пожарите в областта не угасени цигари и  забравени горящи огнища след  излети в планината . Извън горските пожари  в неделя изгоря и лек автомобил „Нисан“ паркиран в санданското село Катунци . Лекият автомобил е пламнал  в неделя  около 03:20 часа , отзовал се е екип на РСПБЗН-Сандански който е погасил пламъците  .  Според специалисти ,твърде е възможно опожаряването на лекия автомобил да е умишлено .

В процес на установяване са причините и  нанесените щети , съобщават от МВР.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене