Какво има там! Благоевградчанин заключи мазето си, не пуска никой

12 150 лв. от 7 издадени наказателни постановления събра през ноември Басейнова дирекция Западнобеломорски район, съобщи по време на месечния отчет шефката на дирекцията Вангелия Иванова. За водовземане без разрешително, издадено по Закона за водите, община Кочериново и ВиК „Стримон”, което снабдява с вода община Струмяни, отнесоха актове по 4000 лв., а ТД „Рилски турист” и „Мивабо” ООД бяха глобени съответно по 2000 лв. и 2150 лв. за отклонение от условията, вписани в разрешителното за водовземане.

От проверените 6 ВЕЦ-а на Струма, Влахинска, Джерман и Градевска река, в нарушение бе спипано само столичното дружество „Бийстъп Енерджи“, собственик на МВЕЦ „Градево”, което се оказа без метрологичен контрол на разходомерното устройство.

Че гражданите стават все по-будни за нередностите около тях го доказва и фактът, че от 8 постъпили в дирекцията през ноември жалби и сигнали 7 се оказаха основателни.

Проверяващите откриха нарушение на речното корито на р. Елешница в землището на община Невестино, предизвикано от наносен остров във водното течение, в резултат на който водите подкопават десния бряг на реката и вече са отнесли част от земеделския път. Наводненият в края на ноември двор на Рилския манастир се оказа следствие от падналите дънери в коритото на р. Друшлявица, а в река Пиринска Бистрица бе открита скъсана дига, в резултат на която е отнесена част от прекия път между Хаджидимово, Катунци и Кулата. В кв. „Бела вода” на гр. Перник проверяващите откриха изтичане на отпадъчни води от две животновъдни ферми в река Струма, а в землището на с. Елешница бе установено, че разложката „Хидропарк 2001” ЕООД ползва с помпа вода от река Места, без да има за това издадено разрешително за водовземане.

Благоевградчанин пък стана клиент на прокуратурата, след като бе получен сигнал, че е монтирал в мазето на кооперацията, където живее, съоръжение за добив на подземни води. Въпреки че за проверката инспекторите извикали и полицаи от ОД на МВР – Благоевград, мъжът отказал да им отвори мазето си и в момента се очаква прокурорско разпореждане за достъп до избата, където човекът съхранява и компотите си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене